Merkelnek áll a zászló, a kérdés, melyik
2017. szeptember 18. írta: Ex machina

Merkelnek áll a zászló, a kérdés, melyik

Martin Schulz nagy bukásba vezetheti a szociáldemokratákat, a liberálisok viszont már most örülhetnek.

A legfrissebb közvélemény-kutatások tükrében nem kérdés, hogy a CDU/CSU pártszövetség nyeri a szeptember 24-én esedékes német választásokat. Bár Martin Schulz belépője után közvetlenül úgy tűnhetett, képes lesz megszorongatni Merkelt, a vele kapcsolatos szociáldemokrata remények ugyanúgy szálltak el, ahogy az MSZP reményei Botka László kapcsán. Schulz nagy reménységből pár hét alatt leendő vesztes lett, ha pedig így folytatják, rosszabb eredményt érnek el vasárnap, mint a négy évvel ezelőtti 25,7 százalékos arány, amely már akkor is nagy vereségnek számított. Ezzel az Európai Parlament elnökségét kancellárjelöltségre cserélő Schulz belpolitikai karrierje valószínűleg véget is ér.

angela_merkel.jpgA várható győztes: Angela Merkel (fotó: Tobias Schwarz / AFP)

Angela Merkel pártszövetsége mintegy 5 százalékkal kevesebb szavazatot hozhat, mint négy évvel ezelőtt, de a kancellár asszonynak volt is miből lefaragnia: négy éve elég magas, 41,5 százalékos eredményt ért el. A Merkel menekültpolitikáját nem támogató egykori kereszténydemokrata szavazók valószínűleg a négy éve még nem is létező AfD-nél kötöttek ki, amely 10-12 százalékos várható eredményével, a harmadik legeredményesebb pártként figyelemreméltó belépőt nyújthat a Bundestagba, ha az egyes tartományi választásokon elért eredményei alapján nem pozícionálta volna magát ennél feljebb. Így viszont hasonlóan járhat majd, mint a Jobbik 2014-ben: hiába nyújt objektíve szép eredményt, a felsrófolt várakozások miatt nem lesz akkora az öröm, mint lehetne. És mivel egyetlen párttal sem koalícióképes, valószínűleg az örök ellenzéki szerepére kárhoztatik.

Az AfD-vel – ha tetszik – kiegészül a német politikai paletta, hiszen egy kvázi szélsőjobboldali párt is bekerül a Bundestagba. (Holott a párt valójában sok tekintetben jóval mérsékeltebb, mint a Merkelékkel egy pártcsaládban ülő Fidesz.) A másik szélen már régóta tanyázik a Die Linke (Baloldal), amellyel szintúgy senki nem kíván koalíciót kötni, legalábbis szövetségi szinten nem (tartományi szinten van koalíciós együttműködés a baloldali pártok között). 9-10 százalékával nagyjából ugyanannyi szavazatot hozhat, mint négy évvel ezelőtt. A Zöldek 8 százalékon állnak, ami szintúgy megfelel a négy évvel ezelőtti eredményüknek.

Az AfD mellett még egy eddig kívül lévő párt bejut a Bundestagba, méghozzá a négy évvel ezelőtt onnan éppen kiesett liberális FDP. 2009-ben nagyon magas eredményt értek el, majd négy évig kormányon voltak, ami hatalmas népszerűségvesztést okozott nekik. Most 9-10 százalékos eredménnyel térhetnek vissza újra a szövetségi parlamentbe. Bár kisebb pártok is indulnak a választásokon, az ő bejutásukra semmi esély, viszont a nagyobb pártok egyike sem táncol az öt százalékos küszöb küszöbén, így a Bundestag pártösszetétele nagyjából biztosra vehető.

spd-vorsitzende-martin-schulz.jpgA várható vesztes: Martin Schulz (fotó: Bernd von Jut)

Ezek után már csak az a kérdés, hogy milyen színű kormányra lehet számítani szeptember 24-e után. Az szinte borítékolható, hogy Merkel lesz negyedszerre is a kancellár – hogy ez ne így legyen, ahhoz vagy valamilyen teljesen váratlan esemény kell, vagy a kereszténydemokratákon kívüli pártok koalíciója, ami a tudományos fantasztikum kategóriájába tartozik. Vagyis Merkel fog maga mellé koalíciós partnereket keresni. Az AfD és a Die Linke kiesik, marad tehát az SPD, a Zöldek és a szabaddemokraták. Ha folytatódik a nagykoalíció, akkor a másik két pártra nem lesz szükség – kérdés, Merkel akarja-e folytatni a szociáldemokratákkal. Ha nem, marad az úgynevezett Jamaica-koalíció: a CDU/CSU régi partnerével, az FDP-vel és a szövetségi szinten még soha ki nem próbált Zöldekkel alakíthat kormányt. (A Jamaica-koalíció Jamaica fekete, sárga és zöld színeket tartalmazó zászlajára utal – a CDU/CSU színe ugyanis a fekete, az FDP-é a sárga, a Zöldeké pedig meglepő módon a zöld.)

Merkelnek áll tehát a zászló, kérdés, melyik. Jelen pillanatban mindkét verzió esélyes. Bár egy kereszténydemokrata-zöld koalíció néhány éve még szintén sci-fi kategória lett volna, többek között a merkeli menekültpolitika miatt időközben változott a helyzet, sőt Baden-Württembergben a győztes Zöldek tavaly Merkel pártjával léptek koalícióra. Inkább az a kérdés, hogyan lehet összeegyeztetni az FDP liberális gazdaságpolitikai programját a Zöldek balos elképzeléseivel, illetve hogy a két párt egyáltalán akar-e egy kormányban ülni. Mindenesetre, ha a konzervatívok és a liberálisok a most előre jelzettnél jobb eredményt érnek el vasárnap, akár kettőjüknek is meg lehet a többség. Merkel minden bizonnyal ennek a megoldásnak örülne a legjobban.

A bejegyzés trackback címe:

https://imperator.blog.hu/api/trackback/id/tr6812873742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása