A német választások öt legfontosabb tanulsága
2017. szeptember 26. írta: Ex machina

A német választások öt legfontosabb tanulsága

Feléledő szélsőjobb, újjáéledő NDK, szárnyra kapó kis- és szárnyaszegett nagypártok, nyugatnémet Jamaica, de még mindig Merkel az úr a házban.

1. Feléledő szélsőjobb

A német választások egyik legfontosabb fejleménye az AfD, vagyis az Alternatívát Németországnak előretörése. A 2013-ban alakult, akkor a Bundestagba még be sem került radikális jobboldali párt 12,6 százalékos eredményével a harmadik legnagyobb erő lett a német törvényhozásban. Habár a törések már rögtön a választások után megmutatkoztak a párton belül, azért kellemetlen perceket okozhatnak Angela Merkelnek. Az AfD főleg a volt keletnémet területeken tört előre, Szászországban és három szászországi körzetben első helyet szerzett, de a többi keleti tartományban is második lett. Az olyan gazdag nyugati tartományokban, mint Hamburg, Észak-Rajna–Vesztfália vagy Schleswig-Holstein viszont alig rúg labdába.

chart_205217.jpgA német választások eredménye a pártok támogatottságát tekintve. Két párttal több a Bundestagban

2. Újjáéledő NDK

A volt NDK területén nemcsak a szélsőjobb, hanem a szélsőbal is erős. A volt Kelet-Berlin négy körzetében első lett a párt; Gregor Gysi például, aki még a keletnémet kommunista pártban kezdte pályafutását, a maga körzetében 39,9 százalékot szerzett, de Lipcse második választókörzetében is győztek. Ha a volt NDK kiválna Németországból, meglepő pártstruktúra jönne létre: a CDU a második legerősebb AfD vagy a harmadik legerősebb Baloldal nélkül nem tudna kormányt alakítani. Keleten az SPD rendkívül leszerepelt, a liberálisok (FDP) jóval gyengébbek az országos átlagnál, a zöld (Die Grünen) alternatíva pedig mintha nem is létezne. A szocializmus szelleme még majd’ harminc évvel később is kísért a volt NDK-ban: az Európai Unión belüli sokszor emlegetett törésvonal valójában a régi Vasfüggöny mentén, így Németországon belül is húzódik. A volt NDK pártszerkezete sokkal jobban emlékeztet a magyaréra, mint az össznémetére: egy vezető jobboldali párt és egy szélsőjobboldali második erő mellett több kis baloldali, liberális és zöld párt lézeng.

nemet_valasztas_2.JPGA keletnémet tartományok választási eredménye. Második az AfD, harmadik a Baloldal

3. Szárnyra kapó kis- és szárnyaszegett nagypártok

Mind a CDU/CSU, mind az SPD 1949 óta a legrosszabb eredményét érte el. Az SPD 20,5 százalékos eredményével már inkább középpártnak mondható, és még a Bajorországban megdönthetetlennek látszó CSU is meglepően gyengén szerepelt. A kereszténydemokraták 8,6, a szociáldemokraták 5,2 százalékot vesztettek négy éves koalíciós kormányzásuk alatt. Sem Merkel, sem Seehofer, sem Schulz nem örülhet hát. Örülhet viszont az AfD, és örülhet a liberális FDP is, amely 6 százalék plusszal a negyedik legerősebb párt lesz a Bundestagban, és újra kormányra kerülhet. A Zöldek és a Baloldal minimálisan javított négy évvel ezelőtti eredményén.

chart_205219.jpgNyertesek és vesztesek. A kormányzó nagypártok érzékeny veszteségeket szenvedtek

4. Nyugatnémet Jamaica

Ha a legvalószínűbb forgatókönyv válik be, és Jamaica-koalíció alakul, azaz Merkel a Zöldekkel és a szabaddemokratákkal kormányoz majd együtt, erőteljesen a nyugati választók preferenciái érvényesülnek. A Zöldek és a liberálisok ugyanott erősek és ugyanott gyengék ugyanis: gyakorlatilag minél gazdagabb egy körzet, annál inkább választja a liberális és a zöld alternatívát. A szegényebb területek lakosai így még kevésbé érezhetik maguknak a kormányzást, ami a szélsőjobb és a szélsőbal további erősödéséhez vezethet, és tovább élezheti Kelet és Nyugat feszültségét.  

nemet_valasztas.JPGVálasztási eredmények a nyugati tartományokban. Jóval kiegyenlítettebb a kispártok küzdelme

5. Még mindig Merkel az úr a házban

Bár Angela Merkel számára sok szempontból kudarc a választás, és egy Jamaica-koalíciót sem lesz könnyű sem összehozni, sem összetartani, még mindig ő Németország megkérdőjelezhetetlen vezetője. Legnagyobb ellenfele, Martin Schulz bizonyos értelemben még nagyobbat bukott, mint ő; a szocdemekből, a szélsőbalból és a szélsőjobból álló ellenzék pártjai pedig inkább harakirit követnek el, minthogy egymással összefogjanak. Valószínűleg a koalíciós partnerek megzabolázása nagyobb kihívások elé állítja majd a kancellárt, mint az ellenzékkel folytatott küzdelem. Az AfD bekerülésével és az SPD középpárttá gyengülésével Merkel pártja egyfajta centrális erőtér pozícióba került: a kispártok mindegyike jóval messzebb áll egymástól, mint mindegyikük az uniópártoktól, az egyetlen nagypárt lényegében a CDU/CSU maradt. Az viszont biztos, hogy Merkelnek egy egyre megosztottabb Németországot kell majd vezetnie.

nemet_valasztas_3.JPG                Az egyes körzetek győztesei. A CDU/CSU elsősége megkérdőjelezhetetlen

(A grafikák forrásai: tagesschau.de, heute.de)

Az Imperator blog a Facebook-on is elérhető. Katt ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://imperator.blog.hu/api/trackback/id/tr3512896348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.26. 19:44:51

Persze, ő maradt a kancellár, de igencsak befelé lesz kényteen koncentrálni, tekintve a két civakodó koalíciós partnert, és a megizmosodott Afd-t, amely keményen fogja támadni. Azért ezt nem így képzelte a nacsasszony.
A terv valszeg az volt, hogy a zödekkel összeállva stabil pontja lehet a Macron-Merkel tengelynek. Nem jött össze..
A magyar kormánypártok számára a lehető legjobb scenárió valósult meg.:)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.26. 19:48:31

@EU zászlót mindenhova!: Holnap *da. +bukik már a Merkel? Me naon drokkótatok nekije h +buklyon.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.26. 19:50:19

@EU zászlót mindenhova!: leglyob szcenárió, leglyob szcenárió... ahhó képest h +bukást remété, kissé lellyebb attad. De hát éhes fideszes Orbán makkjával álmodik.

odamondó 2017.09.26. 20:19:42

Szélsőjobb? Hol mi? Ne vicceljünk már.

Morpheus. 2017.09.26. 20:52:23

A britek távozásával a francia - német tengely vezeti majd Európát egy "Merkel-Macron" jobbközép - balos kézfogással.

Irbisz 2017.09.26. 20:56:12

@odamondó:
Ja, az AFD az unopartoktol jobbra van, de nem szelsöseges, csak annak titulaljak. Ideologiailag kb. ott van, mint 35 eve az NSZK talan legnagyobb kancellarja, Kohl vezette akkori CDU.
Csak epp az opportunista es racionalista Merkel olyan baloldali fordulatot vitt vegbe, hogy hozzajuk kepest fenyevnyinek tünik a különbseg :). Most olvastam mit irt erröl TGM:
" Angela Merkel szövetségi kancellár – a szokásos trendkövető stratégiájával – a „családpolitikában” (dzsenderpolitikában: melegházasság), a környezetpolitikában és a bevándorláspolitikában hajtott végre egyértelmű baloldali fordulatot: ez a három biopolitikai tényező váltotta ki egy 30-40 százalékos, szignifikáns kisebbség elégedetlenségét."
Na a durvan balratolodott CDU kb. lassan mar csak neveben jobboldali, bar a mostani jokora buktajuk utan alighanem ujra igyekeznek jobbfel menni, mert meg bal felebb tolodva csak meg több szavazatot vesztenek.

KissGecihuszár 2017.09.26. 20:56:17

Mint de facto az országban élő, csak annyit tudok mondani, hogy épp ideje volt végre, hogy az átlagnémetjének be nőjjék a feje lágya és a picsába zavarja el azokat, akik csak a polkorrekt gügyögésben világbajnokok, miközben a vak is látja, hogy süllyed le a szarba ez az egykor sokunk álmainak netovábbja, az "isteni" NSZK. mivel jómagam 30 éve volt először az NSZK-ban , így van összehasonlításai alapom a 20-30 évvel ezelőtti és a jelen Német valóságának tekintetében, így csak üdvözlöhetem, hogy az AfD 3. legerősebbként jutott be a Bundestagba. Remélem, a józan erő tovább erősödik és idővel szépen elkergetik ezt az avitt politikusi gárdát, s majd ismét a régi szép idők jönnek el megint...

conchita wurst 2017.09.26. 20:59:45

minnél több a néger, annál több a hitlerista

mi ebben a meglepő, jogos igény a takarítás

Billy Hill 2017.09.26. 23:32:28

Az FDP-től paráznak is rendesen a macronisták, mert az a hír járja, hogy meg kívánják szerezni a pénzügyminisztériumot, és kicsit szigorkodni szeretnének az eurózónán belül...

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.27. 11:47:25

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Hol reméltem én bukást ,te neandervölgyi? Teljesen nyilvánvaló volt hogy marad a CDU. Legfeljebb abban lehetett bízni, hogy Merkel helyet Steinmeyert indítják. Illetve egy darabig még annak a rémképe is felmerult, hogy az idióta Schulz nyehet az Spd -vel (na az izgalmas lett volna..:).
Ami miatt végül is jól alakult a választás, az hogy Merkelék kénytelenek lesznek bevenni az Fdp-t, és nem valósulhat meg a tiszta CDU-zöld koalíció, amiben Macron is reménykedett. Valamint az is remek fejlemény, hogy a megizmosodott Afd, mostmár a parlamentben támadhatja az idióta migránspolitikát.
Kissé suta lesz ez a Merkel-Macron tengely, különösen hogy Manuka népszerűsége beleállt a földbe.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.27. 11:50:17

@Morpheus.: Szép idea volt. A német választás, és Macron brutális népszerűségvesztése alaposan lelassíthatja ezt a tandemet.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.09.27. 11:55:59

@odamondó: Ja, ennyi erővel Helmuth Kohl is széljobber volt..
süti beállítások módosítása