Trump, a zsarnok?
2017. szeptember 30. írta: Ex machina

Trump, a zsarnok?

Timothy Snyder a XX. századból vesz leckéket, valójában a Trump-jelenség vélt vagy valós veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Timothy Snyder amerikai történész a Yale Egyetem professzora, szakterülete Közép- és Kelet-Európa története. A zsarnokságról. Húsz lecke a huszadik századból című könyve valójában egy nagyon is huszonegyedik századi jelenségre, a Trump-jelenségre született. A könyv titkos, vagy nem is annyira titkos főszereplője ugyanis Donald Trump: Snyder az ő megválasztását követően tette közzé húsz leckéjét, majd ezt kiegészítve egy kiáltványszerű könyvben tálalta az olvasónak.

nbc-fires-donald-trump-after-he-calls-mexicans-rapists-and-drug-runners.jpgDonald Trump. Tényleg zsarnok? (A kép forrása: Reuters)

Snyder műve személyesen szólítja meg az állampolgárt: ezt tedd, ezt ne tedd, erre ügyelj stb. Hiszen ahogy az alcím is mutatja, leckékről beszélünk, leckékről, amiket mindenkinek meg kellene tanulnia, aki a jogállam és a plurális demokrácia híve. Snyder persze az amerikaiakat szólítja meg és fel, és nekik kíséreli meg összefoglalni, mit tegyenek, ha azt látják – márpedig a könyv alapján úgy tűnik, látni fogják –, hogy Trump zsarnokságba taszítja az Egyesült Államokat. Snyder olyannyira fél ettől, hogy egyik tanácsa az, mindenki csináltasson útlevelet, ha el kellene hagyni Amerikát.

Minden tiszteletem Snyderé, de attól tartok, sokszor túlfeszíti a húrt, ami Trumpot illeti. Ma már természetesen többet látunk, mint a könyv megírása idején, de az amerikai alkotmányos jogállamiság mégiscsak több mint kétszáz éves, és jöhet akármilyen elnök, nehéz lesz neki nemcsak Hitler vagy Sztálin zsarnokságát, de még egy Orbán-típusú rendszert is megvalósítania. Snyder farkast kiált ott, ahol csak egy pávián vicsorít, és időnként Twitter-posztokban oszt ki boldog-boldogtalant.

snyder.jpg

Amiben mindenképpen egyetérthetünk Snyderrel, az a post-truth értékelése: ez valóban újszerű jelenség Amerikában, még ha természetesen a zsarnokságokból ismerős, gondoljunk csak Orwellnek a szerző által is emlegetett duplagondoljára. A csinált igazság ilyetén eluralkodása nem éppen szívderítő fejlemény, és a média könnyen manipulálható világában nehéz is védekezni ellene – látjuk ezt a magyar kormány Soros-ellenes konzultációjában is. Ez azonban kevés a zsarnoksághoz, amíg van lehetőség a tényleges igazság megmutatására.

Ami Snyder leckéit illeti, természetesen mindegyik megfontolandó; más kérdés, hogy akik olvassák a könyvet, azoknak nem mond újat, akiknek meg újat mondana, nem olvassák a könyvet. Legalábbis nem valószínű. Snyder jól választja ki a példákat a náci és a kommunista rezsimekből, ugyanakkor – ez persze a kiáltványjellegből következik – mélyelemzést nem kapunk, így ezek inkább illusztrációként szolgálnak. A zsarnokságok alapos elemzése valahol ott kezdődik, ahol Snyder műve véget ér, de mint bevezetést nem árt elolvasni.

Az Imperator blog megtalálható a Facebook-on is. Katt ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://imperator.blog.hu/api/trackback/id/tr7612914505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.10.01. 11:34:10

Ökörség. A zsarnokozás és a diktátorozás csak a liberális elit alacsony szintjét mutatja.

chrisred 2017.10.02. 12:56:13

Tegyük hozzá, az amerikai jogállamiság éppen azért is működik töretlenül évszázadok óta, mert társadalmilag elfogadott az ilyen túlzott reakció is a közhatalom kisajátításával szemben.
süti beállítások módosítása