Az illiberális demokrácia mint modell
2021. július 08. írta: Ex machina

Az illiberális demokrácia mint modell

Ivan Krasztev – Stephen Holmes: A fény kialszik /Park, 2021/

„A mai világméretű antiliberális lázadás a kanonikusnak feltételezett nyugati politikai modellekre adott párhuzamos, összekapcsolódó és sérelemtől fűtött reakcióban gyökerezik” – írja a liberális demokrácia hegemóniájának végéről szóló könyv, amelynek főszereplői Orbán, Putyin és Trump.

„A liberális demokrácia válságáról” – jelzi témáját Ivan Krasztev bolgár és Stephen Holmes amerikai politikatudós közös könyvének alcíme. A szerzők tézise szerint a liberális demokrácia, amelyet a berlini fal leomlása után sokan a politikai fejlődés utolsó stádiumának, beteljesülésének véltek, harminc évvel később súlyos válságba került. Míg a Szovjetunió felbomlása és a hidegháború vége után őszintén vagy őszintétlenül, valóságosan vagy csak a látszatra adva a világ nagy része azt a liberális demokráciát akarta másolni, utánozni, amely letéteményesének a hidegháború győztesét, az Egyesült Államokat tartották, mára már nemcsak hogy nem követendő példa a liberális demokrácia és Amerika, hanem Trump révén az USA is politikai berendezkedésének ethosza és mítosza ellen fordult. A szerzők ezt a tételt fejtik ki három plusz egy fejezetben, előbb Kelet-Közép-Európát, majd Oroszországot, aztán a trumpi Amerikát, végül az Amerika ellen jelenünkben a legfenyegetőbb kihívást intéző Kínát tárgyalva.

putyin_2.jpgPutyin és Orbán kezet fognak (forrás: MTI)

A posztkommunista Közép-Európát, Oroszországot, illetve Kínát összeköti az, hogy valamiképpen mindannyian a Nyugatot utánozták, és részben ma is utánozzák, de mindegyikük más módon: Közép-Európa a célokat, Oroszországot a látszatot, Kína pedig az eszközöket utánozta, utánozza (292–293). A szovjet érdekszférából kikerülő kelet-európai kisállamok a valódi nyugatosodás útján indultak el: őszintén akarták másolni a vágyott Nyugatot, és ennek érdekében eltűrték, hogy a Nyugat mondja meg, mit és hogyan tegyenek. A szuperhatalmi státuszától megfosztott Oroszország Jelcin, és eleinte Putyin alatt eljátszotta, hogy a Nyugatot utánozza, miközben valójában soha nem utánozta. Putyin aztán nyíltan megszegte az Utánzási Parancsolatot, miközben ironikus és gúnyos módon továbbra is másolt elemeket a Nyugattól, de csak azért, hogy ezeket az eltorzított változatokat a Nyugat szemébe vághassa. Úgy tűnik, a legbölcsebb Kína volt, amely úgy szabadult meg a kommunizmustól, hogy hivatalosan nem szabadult meg tőle, és a Nyugattól csak azt utánozta le, amire szüksége volt: a technológiát.

A fény kialszik három (anti)hőse Orbán Viktor, Vlagyimir Putyin és Donald Trump: ők hárman a protagonistái az Utánzás Parancsolata megszegésének, ők a liberális demokrácia leépítése és az illiberális demokrácia apostolai. Magyar szemmel érdekes látni, hogy Orbán mennyire meghatározó világpolitikai jelentőségre jutott a könyv szerzői szerint, még ha ez a hírnév inkább hírhedtséget is jelent. Putyin és Trump mellett a legtöbb szó szerinti idézet a kötetben Orbántól származik, és néhány oldalon még rövid élettörténetet is olvashatunk a liberális jófiúból illiberális fenegyerekké lett magyar miniszterelnökről. Rajta kívül névvel egyedül lengyel kebelbarátja, Jarosław Kaczyński lengyel jobboldali vezér szerepel a jelen meghatározó kelet-közép-európai politikusai közül. De nem Orbán az egyetlen magyar, aki említést kap a könyvben: a szerzők idéznek Orbán egyik fő ideológusától, Schmidt Máriától, valamint Hankiss Elemértől és Tamás Gáspár Miklóstól is.

Nekünk, magyar olvasóknak nyilván az első, „A másoló elme” című fejezet a legérdekesebb, amelyben a Nyugatot másoló, majd a Nyugattal szembeforduló posztkommunista Közép-Európa elmúlt harminc évét veszik górcső alá a szerzők. A keleti blokkból boldogan szabaduló államok eleinte szinte szolgaian utánozták a Nyugatot, majd ez az utánzás folyamatosan neheztelésbe, vagy a Nietzsche és a könyv szerzői által is előszeretettel használt ressentiment érzésébe váltott át, hogy aztán elérkezzünk oda, hogy Orbán kimondja: „Korábban azt hittük, Európa a mi jövőnk, ma már tudjuk, mi vagyunk Európa jövője”. Az utánzó nemcsak szembefordult az utánzottal, hanem bejelentette igényét arra is, hogy mostantól őt érdemes utánozni. „A közép- és kelet-európai populisták bosszúja a nyugati liberalizmus fölött nem egyszerűen abban teljesedik ki, hogy elutasítják a kezdetben lelkesen fogadott Utánzási Parancsolatot, hanem abban, hogy átfordítják. Mi vagyunk az igazi európaiak, nyilatkoztatja ki nemegyszer Orbán és Kaczyński, és ha a Nyugat meg akarja menteni magát, a Keletet kell utánoznia” (71–72).

feny_kialszik.jpg

„A lengyeleknek és a magyaroknak megmondták, milyen törvényeket és intézkedéseket kell foganatosítaniuk, egyben arra utasították őket, hogy tegyenek úgy, mintha maguk kormányoznának” – írják a szerzők, nem tagadva ennek az Utánzási Parancsolatnak a visszatetsző voltát (18). Amíg azonban úgy tűnt, hogy a Nyugat utánzásával el lehet érni a vágyott nyugati életszínvonalat, addig a közép-európaiak elfogadták, hogy Nyugaton sokan másodrendű európai polgároknak tartják őket. A határkő a 2008-as gazdasági világválság volt, amikor nemcsak az világosodott meg számukra, hogy az utolérés illúzió maradt, hanem az is, hogy a Nyugat sem olyan Eldorádó, amilyennek azt elképzelték, hiszen a válság éppen Amerikából indult világhódító útjára. „A nyugati politikai gazdaságtanba mint az emberiség jövőjének mintájába vetett bizalom összekapcsolódott azzal a meggyőződéssel, hogy a nyugati elitek tudják, mit csinálnak. És egyszer csak nyilvánvalóvá lett, hogy nem tudják. Ezért volt 2008-nak ennyire romboló hatása nemcsak gazdasági, hanem ideológiai téren is a régióban és az egész világon” – olvashatjuk a könyvben (35).

Innentől kezdve előbb a másodrendűség miatti szégyen és az utánzott-létből fakadó neheztelés tört utat magának, majd elindult egy büszke ellenmozgalom, egy „antiliberális ellenforradalom”, méghozzá éppen a válság által egyik leginkább sújtott országból, Magyarországról: „Szégyen amiatt, hogy át kell formálnunk preferenciáinkat idegenek értékrendjeihez igazodva, mindezt a szabadság nevében, miközben lenéznek minket, amiért állítólag keveset ér az igyekezetünk – ilyen érzelmek és tapasztalatok fűtötték az antiliberális ellenforradalmat, amely a posztkommunista Európában, konkrétan Magyarországon kezdődött, de mára világszerte áttéteket képezett” (22–23).

Az antiliberális ellenforradalmat még két, egymással szorosan összefonódó jelenség táplálta: egyrészt a Kelet-Közép-Európából való kivándorlás Nyugatra, másrészt az Afrikából és a Közel-Keletről érkező bevándorlástól való félelem. A kivándorlás felélesztette a nemzet elfogyásának, a nemzethalálnak a balsejtelmét, amely annyira meghatározó a kelet-európai kisállamokban. (Bibó István jól megvilágítja ennek a félelemnek a politikai hatásait A kelet-európai kisállamok nyomorúsága című művében.) A muszlim országokból érkező migráció egy más oldalról szintén ezt a félelmet gerjesztette: a bevándorlók elveszik a munkánkat, majd hamarosan többségbe kerülnek az országban, és lerombolják a nemzeti kultúrát, elsorvasztják a nemzetet. „Az 1989 utáni kivándorlás roppant aránya, amely fölélesztette a félelmet a nemzethaláltól, segít annak a hevesen ellenséges reakciónak a megértésében, amivel régiószerte a 2015–16-os menekültválságot fogadták, noha a térség országaiba szinte nem is telepítettek át menekülteket” – írják a szerzők (61). Majd hozzáteszik: „Orbán nem árul zsákbamacskát: »nekünk magyar gyerekek kellenek, a bevándorlás fegyverletételt jelent«. Szaporulatpárti politikája jobb indikátora a kormány valóságos félelmeinek, mint a bevándorlók nélküli bevándorlásellenes beszéd” (62).

orban_tusnadfurdo.jpgOrbán Tusnádfürdőn 2014-ben: az illiberális demokrácia bejelentkezése (forrás: MTI)

A migráció akkor is félelmetes tud lenni Közép-Európában, ha egy rövid időszakot nem számítva lényegében nem érintette Magyarországot és a térséget. De Orbán nemcsak ebből a félelemből tudott politikai fegyvert kovácsolni, hanem abból is, hogy – szemben Közép-Kelet-Európával – Nyugat-Európát igencsak érinti a bevándorlás, valamint a Charlie Habdo szerkesztősége elleni merénylet után egyre inkább elharapódzó terrorizmus. „Nyugat-Európa a populista képzeletben Nagy-Afrika és a Nagy-Közel-Kelet perifériájává züllött” (65). Elég csak bekapcsolni a magyar köztévét: mást sem látunk, mint hogy Nyugat-Európában milyen óriási problémákat hozott magával a migráció, bezzeg Orbán Viktor megvédi Magyarországot a bevándorlók beáramlásától.

Orbán után a következő főszereplő Putyin és a putyini Oroszország. Putyin egy másfajta neheztelés kulcsalakja, ugyanis Oroszország őszintén soha nem utánozta a Nyugatot. Oroszország és Putyin elsősorban a Szovjetunió szétesése miatt neheztel, amit az orosz elnök egyszer a XX. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának nevezett. Az Amerikával konkuráló nagy szovjet birodalom helyébe a gyenge, gazdasági válság sújtotta Oroszország lépett, amely már nem tudott globális játékosként megjelenni a világpolitika színpadán. Putyin az orosz nép csalódottságára és neheztelésére építette fel politikáját, és megkísérelte Oroszországot újra világpolitikai tényezővé tenni. És mivel a tényleges ereje már nincs meg Oroszországnak ahhoz, hogy az Egyesült Államokkal versenyezzen, más módszert választott: Putyin lett a világpolitika trollja.

A szerzők kulcsfontosságúnak tartják az orosz elnök 2007-es müncheni beszédét, amelyben Putyin az Egyesült Államok világcsendőri és főkioktatói szerepét támadta, ami szerinte káoszba taszította a világot. Putyin ekkor kezdte el „a liberális Nyugat globális hegemóniájának aláaknázását”, amelytől a szerzők szerint a rezsim fennmaradása függ (190). Bár az oroszok elfoglalták a Krímet és alig leplezett háborút folytatnak Kelet-Ukrajnában, Putyin valójában nem akar hódító politikát folytatni, mert tisztában van azzal, hogy Oroszországnak ehhez nincs meg az ereje. „Putyin nem ábrándozik Varsó elfoglalásáról, sem Riga újbóli megszállásáról. Ellenkezőleg […]: lépéseiben az agresszív izolacionizmus fejeződik ki, a saját civilizációs tér megszilárdításának kísérlete. Az a védekező reakció testesül meg bennük, amellyel Putyin az Oroszországot érő fenyegetésre válaszol. A globális kölcsönös gazdasági függés, a digitális interoperabilitás, valamint a nyugati társadalmi és kulturális normák ránézésre megállíthatatlan terjedése jelenti ezt a fenyegetést” – olvashatjuk (189). Putyin fél a nyugati kultúra Oroszországba áramlásától, ezért támadja a homoszexuálisokat vagy éppen a civil szervezeteket.

putyin_3.jpgTrump és Putyin kezet fognak (forrás: wikipedia.com)

A világpolitikában Putyin szerepe a trollé: beavatkozik az amerikai választásokba, EU-ellenes pártokat finanszíroz, vagyis minden lehetséges módon megpróbálja aláásni a nyugati liberális demokráciát. (Ezért lehet az illiberális politikusok kedvence Le Pentől Salvinin át Orbánig.) A beavatkozásokkal azonban nem annyira elvtársait akarja segíteni, hanem ezzel próbálja magát globális játékosnak mutatni. „Oroszország nem azért kavart bele az amerikai választásokba, mert azt remélte, hogy megválasztják Trumpot, hanem mert a beavatkozás – azt tenni Amerikával, amit Amerika tett Oroszországgal – olcsó módja volt annak, hogy Moszkva újból olyan globális erőnek mutassa magát, amellyel hiba nem számolni.” (196)

Nyilvánvaló hazugságai, minthogy nem orosz támogatással zajlanak a harcok Kelet-Ukrajnában, nem valódi hazugságok abban az értelemben, hogy nem tagadni és megtéveszteni akar, hanem provokálni: „Amikor Putyin letagadta az orosz Különleges Erők jól dokumentált krími és kelet-ukrajnai jelenlétét, nem hazudott. Hanem provokált” (199–200). A Nyugat pedig elsősorban nem azért tart a putyini Oroszországtól, mert fél, hogy valóságos támadást intéz ellene, hanem azért, mert Putyin nagyon is valóságos modellé vált szerte Nyugaton: „A Nyugat számára […] Oroszország az a hasonmás, akivé a Nyugat válhat, s pontosan ettől fél. Néhány évvel ezelőtt a nyugati nyilvánosság még úgy nézett Oroszországra, mint a múltból itt maradt múzeumi tárgyra. Most az ország úgy fest, mint a jövőből érkezett időutazó.” (203)

Putyin és Orbán másolója aztán valóban be is rúgta az ajtót a liberális demokrácia fellegvárában, az Egyesült Államokban. Krasztev és Holmes eredetileg 2019-ben megjelent könyve még Joe Biden megválasztása előtt íródott, és bár azóta változott az amerikai politikai helyzet, elemzésük továbbra is aktuális, hiszen bár Trump eltűnt, azok a körülmények, amelyek a trumpizmust sikerre vitték, velünk vannak. A szerzők szerint Trump „tényleges belpolitikai programja Magyarországét tükrözi, nemzetközi ügyekben Oroszországot követi szorosan” (217). Az Utánzási Parancsolat szempontjából Trump legnagyobb nóvuma az, hogy nem akarja, hogy Amerika legyen az utánzás tárgya, mert szerinte – és a szerzők szerint ez a felfogása részben jogos – az utánzó sokszor éppen azért kerülhet előnybe az utánzottal szemben, mert jobban ismeri azt, mint az utánzó őt. A fény kialszik ezt többek között az amerikai nyelv lingua franca-szerepével világítja meg: angolul mindenki beszél, így az Amerikában zajló folyamatokat mindenki érti, az amerikaiak viszont többnyire nem beszélnek más nyelveken, így fogalmuk sincs más kultúrák valóságáról. Ráadásul a tömegkultúra nagy része is Amerikából áramlik a világ számos pontjára, a filmek és sorozatok pedig szépen bemutatják az amerikai valóságot. A szerzők példája szerint Putyin egyszer azt mondta egy alárendeltjének, hogy nézze meg a Kártyavárat, és megérti az amerikai politika működését. Mivel az orosz politikáról nem készülnek ilyen sorozatok, így marad a kremlinológia.

trump_orban.jpgTrump és Orbán kezet fognak (forrás: AP)

Amerika Trump szerint úgy lehet az első, ha lemond a világpolitikai vezető szerepről, és nem akar többé a liberális demokrácia mintapéldája lenni. „Azt jelenti be, hogy ő lesz az amerikai történelem első elnöke, aki sutba vágja a hitet, hogy Amerika egy tanítható eszmét képvisel. Amerikát naggyá tenni annyi, mint garantálni, hogy Amerika nem jelent semmit, ami felemelő és lelkesítő volna” (221). Trumpnak a másolás iránti ellenszenve üzleti szemléletéből is fakad: lám, Japán és Németország, majd Kína lemásolta az amerikai technológiát, és most a japán és német autók konkurálnak az amerikaiakkal. Kína utánzási szerepéről pedig ne is beszéljünk.

De beszéljünk mégis, ahogy azt a szerzők az epilógusban teszik. Kína ugyanis el akarja foglalni a Szovjetunió megüresedett helyét, és az USA mellett a másik szuperhatalommá kíván felemelkedni. Kína egyre fontosabb szerepet tölt be a világgazdaságban és a világpolitikában, taktikája pedig az, hogy gazdasági függésbe hoz országokat. Egy fontos dologban azonban alapvetően különbözik Kína világhatalmi szerepe Amerikáétól és a valaha volt Szovjetunióétól. Míg az USA és a SZU világpolitikai befolyását az általa vallott ideológia terjesztésével kívánta megerősíteni, Kínának esze ágában sincs ideológiát terjeszteni. A kínai kommunizmus ugyanis Mao halála óta már nem bír tényleges tartalommal: a marxizmus-leninizmus-maoizmus már csak bebiflázandó tananyag, nem valóságos ideológia. Kína tisztán gazdasági szemmel néz mindent, és ezt nem is rejti véka alá. Nem várja el, hogy utánozzák, sőt, nem is szeretné, ha bárki is utánozná. Kína felemelkedése ilyen értelemben az Utánzás Korának végét jelenti.

Bár Krasztev és Holmes egyértelműen a liberális demokrácia hívei, elismerik, hogy maga a liberális demokrácia is nagyban felelős saját válságáért. Hangjuk azoknak a hangja, akik hittek a liberális demokrácia üdvözítő voltában, de akik be tudták látni, hogy illúzióik valóban illúziók voltak. Nem nézik le Közép-Európát, Oroszországot vagy éppen a Trumpra szavazó tömegeket, hanem megérteni próbálják, miért történt, ami történt. Tisztában vannak vele, hogy milyen bajoktól szenved a magyar, az orosz vagy éppen az amerikai társadalom, és azt próbálják bemutatni, hogy ezek a bajok hogyan vezettek az illiberális vezetők felemelkedéséhez. Szerencsés, hogy éppen egy bolgár–amerikai szerzőpáros írta a könyvet, hiszen a bolgár Krasztev jól ismeri a közép-kelet-európai nézőpontokat és a térséget, ahogy az amerikai Holmes az amerikai elitek által cserben hagyott amerikai alsó középosztály problémáit. Így komplex, kritikus és nem szemellenzős képet kapunk a liberális demokrácia válságáról.

Kiss Csaba

Az Imperator blog a Facebook-on is elérhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://imperator.blog.hu/api/trackback/id/tr7916616198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.09. 16:49:39

@ulpius66:

Erre ráhibáztál. A Fidesz-kampány a gyerekbaszók mellett kiálló ellenzékiekről fog szólni.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.09. 16:52:31

@HaD: Véletlenül nem Gyurcsány járt úgy hatszor Vladimir Vladimirovicsnál? Aztán átjátszotta az oroszoknak a MOL-t

CSOKKI MÁLNA 2021.07.09. 16:55:09

Egyszerűen új felosztás van a világban: globalisták és szuverenisták.
Előbbiek a folyamatos egységesülésben, a nemzetállamok felszámolásában érdekeltek, utóbbiak a nemzetállami lét fennmaradásában.

birka menet 2021.07.09. 17:40:22

@ulpius66: "Nekem semmi bajom ezzel a buzi szivárványszínű zészlóval!"

Nem is lehet, hiszen orbán gazdád nem győzi hangsúlyozni a világnak, hogy ő a buzikért is harcolt a kommunizmusban. Remélem a következő Pride-on az elsö sorban fog menetelni, hogy lássuk, hogy most se hazudozik mint ahogy azt se volt haugság, hogy ő sose hazudott még.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.09. 17:50:04

@CSOKKI MÁLNA: Már megint hazudsz. Az OMV adta el a részesedését az oroszoknak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.09. 17:51:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Sehol sem vagytok, csak Putyin seggében. neki is leáldozóban, már csak erőszakkal tudja megtartani a hatalmát.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.09. 17:54:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ezt már letárgyaltuk egyszer. Nem azt írtam, hogy eladta, hanem hogy átjátszotta.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.09. 17:54:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
"A legjobb,ha gyorsan iszlamizálják Nyugat-Európát a friss, határozott bevándorlók, s kisöprik a liberális homokhatalmat. Mi könnnyebben fogunk tudni velük megállapodni, mint a mai brüsszelita-perverzita renddel, ez teljesen bizonyos."

Ja, azt már láttuk mennyire sikeresek a megállapodásaitok.
hu.wikipedia.org/wiki/Beszl%C3%A1ni_t%C3%BAszdr%C3%A1ma
"A beszláni túszdráma vagy beszláni vérengzés egy több mint 1100 ember túszul ejtésével kezdődő túszdráma volt, amely három nap múlva ért véget több mint 300 ember halálát okozva. "

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.09. 17:55:23

@CSOKKI MÁLNA: Hogy játszotta át ha nem az övé volt? Hülyeséget beszélsz.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.09. 17:56:40

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Gyurcsány apád járt nála hatszor. Vajon miről tárgyaltak? :)

CSOKKI MÁLNA 2021.07.09. 18:00:24

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A kormányoknak van ráhatása ilyen szintű tranzakciókra. Persze Gyurcsányék a maradék 10 százalényi állami résztől is megszabadultak, hogy olajozottabban menjenek a dolgok.
Ja, és apró kis "véletlen", hogy közvetlenül azelőtt, hogy a Szurgut megszerezte az osztrákoktól a MOL-t, egy hármas csúcs keretén belül találkozott az osztrák a magyar és az orosz vezető. Kilóg a lóláb..

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.09. 18:00:29

@CSOKKI MÁLNA: Orbán hányszor találkozott vele? Azt hiszem több mint hatszor.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.09. 18:02:15

@CSOKKI MÁLNA: Szóval semmilyen bizonyítékod nincs erre, csak spekulálsz. Szerintem még Orbán pacsizta le az oroszokkal 1998-2002 között.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.09. 18:11:22

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

hvg.hu/gazdasag/20090401_hernadi_zsolt_Surgutneftegas_mol

"A Szurgutnyeftyegaz tulajdonszerzése a Mol Nyrt.-ben olyan energiafüggőségi, -ellátási kérdéseket is felvet, amelyek azokat az országokat, Magyarországot, Szlovákiát és Horvátországot is érintik, ahol a társaság működik - mondta Hernádi Zsolt, a cég elnök-vezérigazgatója az országgyűlés külügyi bizottsági ülésén."

CSOKKI MÁLNA 2021.07.09. 18:12:06

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Orbán nem járt ilyen sűrűséggel Moszkvába, mint Gyurcsány. Te most jöttél le a falvédőről??

CSOKKI MÁLNA 2021.07.09. 18:15:20

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

hvg.hu/vilag/20090422_szurgut_mol_jamestown

"A Szurgutnyeftyegaz orosz cég részvényvásárlása a Mol-ban az EU területére irányuló ellenséges lépés, jóllehet a moszkvai külügyminisztérium hétköznapi piaci tranzakciónak nevezte - írta szerdai elemzésében a Jamestown Alapítvány nevű washingtoni agytröszt. "

ulpius66 2021.07.09. 18:44:15

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Vezérparaszt!

Hát kurva szar lehet neked!

Mán megint porrá aláztak!

Kiderült, hogy össze-vissza hazudoztál, mint a gazdid a gyurcsányi......

Meséljél mám hogyan is volt azzal a MOL részvényekkel........

Köszike!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.09. 19:21:02

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Ilyen egy háború. Gyorsan meg is lett oldva. Ma már ezek a robbantgatók áttették a székhelyüket Oroszországból Angliába.

ulpius66 2021.07.09. 19:33:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

AHOGYAN A "SZOCIALIZMUS" HALDOKLOTT KELET-EURÓPÁBAN 1970-1990 KÖZÖTT.........

ulpius66 2021.07.09. 19:40:06

Az 1968-as PRÁGAI TAVASSZAL vége volt a szocializmusnak Kelet-Európában...... csak aztán még húzták az elvtársak még egy-két évtizedig......

A KOMMUNISTÁK MÉLTÓ UTÓDAI MA A LIBERÁLISOKAT ERŐSÍTIK!!!!!!!!!!!!!!!!
(lásd MSZP........)

Boldeone Bull 2021.07.09. 19:41:55

A nyugati típusú plurális demokrácia , köszöni szèpen jól van. Kb 100 ève Oswald Spengler óta a hanyatlásáról beszèlnek , ezzel szemben jobb a helyzet mint előtte , különösen hogy Trump elbukott , ès Nyugat - Európa fejlettebb rèszein sem nyert különösen teret a szèljobb populizmus, az EU Parlament kèpviselőinek többsège is a felvilágosodás ès a liberalizmus alapèrtèkeit vallja ..
Más a helyzet Kelet- Közèp- Európában , ahol egyfajta premodern társadalmi gondolkodás miatt jelentős bázisa van az etinicizmusnak , ès a populizmusnak: Lengyelországban a volt orosz megszállási övezet -az elmaradotabb Lengyelország , Magyarországon pedig a kistelepülèsi Magyarország jelentős rèsze támogatja a nem demokratikus rendszereket
Az illiberális demokrácia , az valójában nem demokrácia , oximoron , de minimum pszeudodemokracia , hiszen nem teljesülnek sem a montesquieui , sem a lock-i államszervező elvek , sem a felvilágosodás alapelvei...Az egyfajta irányított rendszer , hiszen nem teljesül soha a hatalomváltás , van egy elit, amely irányít ès ehhez kötött hatalmi ," vezérideológia" amely általában a nacionalizmus pusztító típusa , a kirekesztő , ès ehhez társul a populista demogógiai mint hatalomtechnikai eszköz

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.07.09. 19:55:07

@Boldeone Bull:

Valójában a liberális demokrácia fából vaskarika, mert vagy liberalizmus - azaz egyéni érdekérvényesítő képesség dönt - vagy demokrácia - azaz konszenzus népszuverenitási alapon -, de a 2 együtt képtelenség.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.09. 20:09:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ezt a baromságot honnan vetted?

" mert vagy liberalizmus - azaz egyéni érdekérvényesítő képesség dönt "

Boldeone Bull 2021.07.09. 20:13:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Egyelőre jobbat nem találtak ki , mint a liberális demokrácia , ahol a bármely politikai nèzet szabadon versenyezhet , a liberális nem politikai eszmei áramlatot jelöl ebben az èrtelemben, hanem egy politikai berendezkedèst
A pluralizmus pedig a lehető legjobb dolog, hiszen az tudja a lehető legszèlesebben megjelenítei a társadalomban együtt jelenlèvő különböző èrdekeket ès vilagnèzeteket .

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.09. 20:14:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Akkor mégis vannak akik el akarnak jutni Nyugat-Európába? Például a sok kint dolgozó magyar?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.09. 20:16:42

@Boldeone Bull: Mindig kitalál valami baromságot, aztán védi körömszakadtáig.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.09. 20:20:35

@CSOKKI MÁLNA: Te faszfej! Olvasgass!

"A Surgutneftegas az osztrák ÖMV állami energetikai konszerntől vette meg tavaly tavasszal a Mol 21,22 százalékos részvénycsomagját 1,4 milliárd euróért, az akkori részvényárfolyam közel duplájáért."

www.vg.hu/cegvilag/2010/06/16-milliard-euro-a-mol-ban-levo-surgut-hanyadert

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.09. 20:21:13

@ulpius66: Te ugyanúgy egy faszfej vagy, aki olvasni sem tudsz.

"https://www.vg.hu/cegvilag/2010/06/16-milliard-euro-a-mol-ban-levo-surgut-hanyadert"

Boldeone Bull 2021.07.09. 20:22:32

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Mindig a " kisember " vèdelmèről beszèl , pedig ha valahol le van tojva a kisember , azok a különböző illiber, irányított rezsimek ...A kisemberek csak eszközök az autokrata hatalom számára , hiszen ma már elèg uralni a közgondolkodást egy stabil atokrata hatalom kièpítèsèhez, a hatalom megtartásához...

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.09. 20:24:15

@CSOKKI MÁLNA: Te hülyegyerek! Újra és újra odaégsz.

magyarnarancs.hu/belpol/orban-egykor-boszen-ostorozta-az-oroszokat-ma-mar-ugy-jar-putyinhoz-mint-a-legjobb-baratjahoz-113685

"Orbán egykor bőszen ostorozta az oroszokat, ma már úgy jár Putyinhoz, mint a legjobb barátjához

Ma az orosz elnökkel tárgyal Orbán Viktor. Immár sokadszorra, pedig anno még egészen mást mondott az oroszokról.

„Nem lehet az oroszokkal olyan szerződést aláírni, amelyet 10 évre titkosítanak.”

„Nem ésszerű figyelmen kívül hagyni az Oroszország jelentette erőt, és egyben lehetőséget.”

A fenti mondatok mindegyikét Orbán Viktor mondta. Igaz, az egyiket 2008-ban, a másikat pedig már 2017-ben. Jól mutatják azonban, hogyan változott meg Orbán oroszokhoz fűzödő viszonya az elmúlt években, és hogyan lett teljesen megszokott, hogy a magyar miniszterelnök évente találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Idén például ez lesz a második alkalom."

CSOKKI MÁLNA 2021.07.09. 20:52:33

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Hány év alatt járt miniszterelnökként Gyurcsányod Moszkvában hatszor, mielőtt átjátszotta a Mol-t az oroszoknak?

Magyar Narancs. Most akkor én idézzek neked a Demokratából??

„Nem ésszerű figyelmen kívül hagyni az Oroszország jelentette erőt, és egyben lehetőséget.”

Igen, ez egy reális külpolitika. De ettől még nem kell súlyos befolyást biztosítani nekik az egyik legnagyobb hazai vállalatban.
Az a baj, hogy ti csak a totális benyalást, vagy a vicsorgást ismeritek. Ez nem külpolitika.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.09. 20:55:18

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

hvg.hu/vilag/20090422_szurgut_mol_jamestown

"A Mol elleni orosz manővernek szerteágazó következményei lesznek Magyarország, Közép-Kelet-Európa és az Európai Unió számára az energiabiztonság terén - állapította meg a független, nem pártalapon működő kutatóintézet neves Közép-Európa szakértője, Vladimir Socor, aki szerint az EU továbbra is passzív szemlélője a Mol átvételét célzó orosz kísérletnek.

A szakértő a ködös tulajdonosi szerkezetű, Kremlhez közeli Surgut részvényvásárlási ügyletét zsákmányszerző támadásként jellemezte. Az EU ennek ellenére hallgat - tette hozzá. Mint megállapította, a Mol-akció részét képezi annak az orosz politikának, amelynek keretében állami irányítású orosz cégek kiterjesztik ellenőrzésüket az EU területén levő olaj- és gázvezetékekre, illetve feldolgozó üzemekre."

Látod milyen hülye vagy te balfasz? Megint olyanba ugattál bele, amihez nem értesz.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.09. 21:01:16

@Boldeone Bull:

" Egyelőre jobbat nem találtak ki , mint a liberális demokrácia , ahol a bármely politikai nèzet szabadon versenyezhet "

Az, persze baszd meg. Kivéve, hogyha nem akarja elárasztani négerekkel meg arabokkal Európát, és nem akar buzi propagandát az óvodákba meg az iskolákba.
A nyugat-európai mainstream sajtó súlyosan egyoldalú és elfogult, ahogy a közösség oldalak ceonzorkái is . ez nem demokrácia.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.09. 21:18:26

@Boldeone Bull:

"A nyugati típusú plurális demokrácia , köszöni szèpen jól van. Kb 100 ève Oswald Spengler óta a hanyatlásáról beszèlnek , ezzel szemben jobb a helyzet mint előtte"

Attól, hogy valaki halálhírét kmöltik, még lehet, hogy tényleg haldoklik.

"Az illiberális demokrácia , az valójában nem demokrácia [...] hiszen nem teljesül soha a hatalomváltás..."

Akkor Magyarországon mégis demokrácia van, hiszen teljesül a hatalomváltás. Tavaly részleges hatalomváltás volt az ök. választásokon, jövőre pedig jó eséllyel Orbán elbukja az ogy. választásokat.

"van egy elit, amely irányít ès ehhez kötött hatalmi ," vezérideológia" amely általában a nacionalizmus pusztító típusa , a kirekesztő , ès ehhez társul a populista demogógiai mint hatalomtechnikai eszköz"

Mindez elmondható mindegyik nyugati típusú demokráciáról is: a politikusok már rég a nagytőke bábjai, persze némi kis mozgástérrel. Meg azzal, hogy ott nem a nacionalizmus a "vezérideológia", hanem az a liberalizmus, ami szemközt köpi az eredeti libertárius elveket, és nem tűri meg a sajátjától eltérő vélemény kinyilvánítását.

Boldeone Bull 2021.07.09. 21:28:14

@CSOKKI MÁLNA: persze baszd meg. Kivéve, hogyha nem akarja elárasztani négerekkel meg arabokkal Európát"
azok maguktól jönnek , a globalizáció következmènyekèpp, megállítani ezt a folyamatot nem lehet , esetleg lassítani

nyugat-európai mainstream sajtó súlyosan egyoldalú és elfogult, ahogy a közösség oldalak ceonzorkái is . ez nem demokrácia."

A nyugat - európai sajtó sokszínű, elfogult sajtó az irányított demokráciákban van. A közössègi oldalakat aki használja, elfogadja az ottani közössègi irányelveket , azaz szűrhetik a vèlemènyèt
A sajtószabadság viszont nem azt jelenti , hogy szabadon lehet kisebbsègek ellen uszítani , vagy erőszakra felhívni , az nem fèr bele semmilyen rendszerben sem a sajtószabadságba

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.09. 21:31:24

@CSOKKI MÁLNA: Te seggfej!

"De a viccet félretéve érdemes felidézni, hogyan történt a Mol visszavásárlása: már a Bajnai-kormány idején kivásárolták volna a Szurgutnyeftegazt, de a Fidesz akkor nem adta áldását az ügyletre, végül 2011-ben a Parlament jóváhagyta az üzletet. A kormány 1,88 milliárd euróért, azaz bő 500 milliárd forintért megállapodott az orosz céggel a 21,2 – tehát nem 25 – százalékos Mol-részvénycsomagról, 300 millió euróval, 80 milliárd forinttal drágábban, mint egy évvel korábban lehetett volna. A Világgazdaság pedig tavaly azt írta: az állam még úgy is bukna 76 milliárd forintot a 2011-es üzleten, hogy addig 56 milliárd osztalék jött be a részvényekből."

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.09. 21:32:38

@CSOKKI MÁLNA: Szóval kiderült hogy Orbánod rendszeresen kezet csókolt Putyinnak. Már megint odaégtél.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.09. 21:33:36

@CSOKKI MÁLNA:
"A Szurgutnyeftyegaztól visszavásárolt Mol-paketten a tranzakció óta eltelt bő egy hónap alatt 128 530 480 660 (azaz közel százharmincmilliárd) forintot bukott a magyar állam. Csak ma több tízmilliárd úszott el a tőzsdei lefolyón."

Boldeone Bull 2021.07.09. 21:36:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Attól, hogy valaki halálhírét kmöltik, még lehet, hogy tényleg haldoklik.
Miért haldoklana ? Az emberek a lábukkal választanak : a különböző illiber, vagy diktatórikus rendszerekből a fejlett liberális demokráciák felè vándorolnak , ès nem fordítva ...

Mindez elmondható mindegyik nyugati típusú demokráciáról is: a politikusok már rég a nagytőke bábjai, persze némi kis mozgástérrel. Meg azzal, hogy ott nem a nacionalizmus a "vezérideológia", hanem az a liberalizmus"

Nyugaton nincs vezèrideológia , különösen nem állam által kierőltetett: vannak szocdemek , zöldek, keresztènydemokraták, liberálisok,stb- akik szabad politikai versenyben mèrettetik meg magukat , van arányosabb választási rendszer ( a nem westninsteri demokráciákban )
Hatalommegosztás , nem ritkán a jobb és a bal együtt kormányoz , mint Nèmetországban, azaz plurális demokratikus rendszer

Boldeone Bull 2021.07.09. 21:44:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: " az eredeti libertárius elvek" szerint semmilyen nagy állam nem lehetne , azaz nem lehetne sem autokrata típusú , oligarchisztikus állam , de nem lehetne nyugati típusú nagy, újraelosztó, jólèti állam sem .
Az állam csak egyfajta " őr " ès "igazságtevő " szerepet tölt be a polgárok közötti interakcióban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.09. 22:15:31

@Boldeone Bull:

"Az emberek a lábukkal választanak : a különböző illiber, vagy diktatórikus rendszerekből a fejlett liberális demokráciák felè vándorolnak , ès nem fordítva ..."

Nem inkább a jobb élet reményében távoznak??? Mely jobb élet odaát leginkább annak köszönhető, hogy náluk nem volt 50 év kommunizmus. Meg ipari forradalom stb. Na meg annak, hogy már akkor is nálunk fejlettebbek voltak, amikor a liberális demokráciák max. könyvekben léteztek.

Az, hogy egyes megszólaltatott interjúalanyok azt állítják, hogy az itteni állítólagos diktatúra miatt vándorolnak ki Nyugatra, még messze nem jelenti, hogy ez jellemző a többségre.

"vannak szocdemek , zöldek, keresztènydemokraták, liberálisok,stb- akik szabad politikai versenyben mèrettetik meg magukat"

Igen, ez a szép szöveg. Oszt van az AfD, amelyet már bírósági, talán alkotmánybírósági határozattal is megpróbáltak betiltani, egyelőre sikertelenül, de ki tudja, mit hoz a jövő.

"van arányosabb választási rendszer ( a nem westninsteri demokráciákban ) "

És van még a magyarnál is aránytalanabb (the winner takes it all) választási rendszer a demokrácia őshazjában, az USA-ban. Valahogy ezellen senki nem tiltakozik.

Ha már AfD:

[Der Author] "will die durch den Zuzug von Flüchtlingen Verängstigten durch eine zumindest symbolisch härtere Regulierung von Migration besänftigen und im Lager der Volksparteien halten, statt sie zu stigmatisieren und wegzutreiben."

Figyelj: zumindest SYMBOLISCH härtere... Was in der Tat eine Augenauswischerei ist.

De a Konrad Adenauer felvetette bökkenőre ios megvan a válasz:

"Auch deshalb zitiert er Konrad Adenauer: "Nehmen Sie die Menschen, wie sie sind, wir haben keine anderen.""

Doch, es gibt andere, und wir siedeln sie zu Millionen ein. Wie wählen das Volk ab, ehe es uns abwählt.

Idézetek: www.tagesspiegel.de/politik/rechtspopulismus-wie-man-die-afd-wieder-klein-kriegt/23221092.html

CSOKKI MÁLNA 2021.07.09. 22:26:02

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Felfogod, hogy itt stratégiai szempontok játszanak szerepet? Ezt a tranzakciót a magyar kormánynak nem szabadott volna engednie. eleve csak bizonyos feltételrendszer mellett szabadott volna eladnia az osztrákoknak is. Hogy miért nem volt ilyen feltételrendszer ? Ha belelátnánk Gyurcsány moszkvai tárgyalásaiba, megtudnánk.
A 2010 utáni felelős magyar kormány visszaszerezte, nagyon helyesen.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.09. 22:27:26

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Hiába ismételgeted a hülyeségeidet. Gyurcsány Putyin csicskája lett, Orbán nem.
Gyurcsány apád még a hazai titkosszolgálatokba is beengedte az oroszokat.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.09. 22:29:30

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

" már a Bajnai-kormány idején kivásárolták volna a Szurgutnyeftegazt, de a Fidesz akkor nem adta áldását az ügyletre,"

Mi a faszomért kellett volna áldását adnia , te ostoba? ?egvolt a parlamenti többségük.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.09. 22:32:37

@Boldeone Bull: A nyugati mainstream sajtóban egyszerűen nem jelenthetnek meg bevándorláskritikus, LMBTQ kritikus vélemények, hírek. totális véleménydiktatúra van. Míg nálunk megjelenhetnek a bevándorláspárti és az ellentétes vélemények is. Ugyanez a helyzet az LMBTQ-val kapcsolatban.

birka menet 2021.07.09. 22:32:49

@midnight coder: "Ott, ahol átnevelõtanfolyamokat szerveznek a fehéreknek a cégek hogy ne legyenek annyira fehérek, "

Te, épp most mondom, hogy a rogán már évek óta elmebetegeket küld ki errefelé, hogy az ellenfél teljesen hátast vágjon a baromságaitoktól.

Na most az van te sárgaszoba szökevény, hogy ezt a gyöngyszemet érő mondatodat pont ugyanígy eleresztetted már ezen a héten. Errefel megkértelek, hogy másold már be ezt a tanfolyamot, mert ugyebár lenníe kell írásos nyomának. Ha már te is olvastad. De te hallgatsz mint szara füben. Szóval van ténybeli nyoma a kóros lázálmodnak vagy persze hogy nincs?

birka menet 2021.07.09. 22:36:23

@CSOKKI MÁLNA: "Gyurcsány Putyin csicskája lett, Orbán nem."

Nicsak, megjött A NAP HÜLYÉJE!

A tények makacs dolgok kisfidernyák troll:

"Orbán Viktor leszopta Putyint" - mondták a lengyelek egymás között
2014 június 23

„Orbán úgy leszopta Putyint, hogy azóta felcsapott farokkal jár. Az oroszok 10 milliárdot adnak az atomerőműre, és épül a Déli Áramlat annak ellenére, hogy az EU ellene van”

Ezt a lengyel állami olajvállalat, az Orlen vezetője mondta a lengyel pénzügyminiszternek és a helyettesének még februárban egy most kiszivárgott hangfelvétel szerint.

A felvételt a lengyel lehallgatási botrányban igencsak érintett Wprost hetilap hozta nyilvánosságra.

Boldeone Bull 2021.07.09. 22:52:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem inkább a jobb élet reményében távoznak???
A jobb èlet ès a nagyobb szabadság kèz a kèzben járnak. A világ legèlhetőbb országai egyben nagyon demokratikus országok is ès igen ,számít a politikai szabadság tènyező is , amikor oda vándorolnak az emberek..
A nyugat nèlkül mi vagy a lengyelek sem lennének sehol: az EU csatlakozás óta èrkezett vagy 120 milliárd euró nettó forrás a két országába ès ennèl több működőtőke , ami kb 100 èv tőkefelhalmozása lenne , az EU- nèlkül ...

Igen, ez a szép szöveg. Oszt van az AfD, amelyet már bírósági, talán alkotmánybírósági határozattal is megpróbáltak betiltani"

Van , egy szemèt párt, akik megrekedtek a 10-12% - os nèpszerűsèg környèkèn...A " karrierjüket " úgy kezdtèk , hogy a kelet- európai munkavállalók ellen uszítottak , csak kèsőbb jöttek a migrik..

És van még a magyarnál is aránytalanabb (the winner takes it all) választási rendszer a demokrácia őshazjában, az USA-ban. Valahogy ezellen senki nem tiltakozik."

Az USA más rendszer , nem kontinentalis demokrácia, az európai választási rendszerek között a magyar az egyik, ha nem a legaránytalanabb választási rendszer

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.09. 23:53:48

@Boldeone Bull:

"A jobb èlet ès a nagyobb szabadság kèz a kèzben járnak."

Mint pl. a kőgazdag arab olajsejkségek?

"ès ennèl több működőtőke , ami kb 100 èv tőkefelhalmozása lenne , az EU- nèlkül"

A működőtőke és a felhalmozott tőke nem egészen ugyanaz. Az utóbbi a tiéd, az előbbi egy másik ország vállalatáé. Az előbbi akkor megy el, amikor akar, az utóbbi sokkal nehezebben megy el.

"Van , egy szemèt párt, akik megrekedtek a 10-12% - os nèpszerűsèg környèkèn."

Ugye, milyen jól jönne az a 10-12% a CDU-nak?

"A " karrierjüket " úgy kezdtèk , hogy a kelet- európai munkavállalók ellen uszítottak.."

Nálunk meg itt van a nagyon nem antiszemita, nagyon nem rasszista, nagyon nem náci, nagyon nem LMBTQ...XYZ-ellenes Jobbik, amely tudjuk, hogyan kezdte a "karrierjét", s amelyet most a keblére öleltek a nagyon progresszív baloldali ellenzéki pártok. 10-12%-nál jóval kevesebb reményében.

"Az USA más rendszer , nem kontinentalis demokrácia, "

Bocsáss meg, nem tudtam, hogy egy abszolút antidemokratikus választási rendszer demokratikus lesz attól, hogy nem kontinentális - bármit jelentsen is az, hogy kontinentális, mert tudtommal Amerika is egy kontinens, és az EU sem terjed ki egész Európára.

Nem tudtam, hogy a demokrácia megítélésénél számít az, hogy kontinentális vagy sem. Eddig úgy tudtam, hogy valahol vagy van demokrácia, vagy nincs. Most meg kiderül, hogy létezik a nem kontinentális demokrácia, amelyben demokratikus az abszolút aránytalan választási rendszer, miközben egy kontinentális "demokráciában" nem demokratikus egy sokkal kevésbé aránytalan választási rendszer.

De ugye biztos nem alkalmazol kettős mércét?

Matyika Ápolója 2021.07.10. 00:32:07

@birka menet: "errefel megkértelek, hogy másold már be ezt a tanfolyamot, mert ugyebár lenníe kell írásos nyomának"

pedig erről még én is hallottam

www.msn.com/en-us/lifestyle/lifestyle-buzz/coca-cola-promotes-guidelines-to-be-less-white/ar-BB1dUFeV

akkor most bocsánatot kérsz?

Matyika Ápolója 2021.07.10. 00:35:12

@Boldeone Bull: "az európai választási rendszerek között a magyar az egyik, ha nem a legaránytalanabb választási rendszer "

ott van pl. az angol

birka menet 2021.07.10. 01:40:56

@Matyika Ápolója:

Neked kellene bocsánatot kéred a világtól, mert funkcionális analfabétaként fertőzöd az arra hajlamos embereket. Fidernyák birkaaggyal persze hogy nem értesz meg még kétszavas tagmondatokat se, pedig az üzenetet vagy 5 tagmondaton át ismétlik.

Hát persze hogy fehéreret négerré átnevelő tanfolyamok azok, amelyeken azt a vállalati kultúrát hirdetik az egész USA-t felkavaró sorozatos brutális renďőri fajgyűlölet vezérelte gyilkolászások után, hogy legyél kevésbé felsőbbrendű, kevésbé arrogáns. Há má hogyne lenne ez a fehér faj átnevelése, ugyebár atomtudós orbánbirkája a NER-nek? Csak az a baj, hogy ez nem átnevelés, hanem a civilizációs alapeszme hirdetése. Egy amerimai ak meg pláne nem kell elmondani, hogy ez miért jogos követelés még 2021-ben is.

Az egyetlen amit kritizálni lehetne, hogy az ilyen akut társadalmi kérdéseket nem cégen belül kell megvitatni, főleg azért nem, mert az ami cégek alapelve, hogy semelyik alkalmazottat nem lehet szankcionálni a vallási, társadalmi, nemi, stb beállitottsága miatt, sőt a cégek deklarálják, hogy a politikai aktivitás elismerendő.

birka menet 2021.07.10. 01:53:49

@CSOKKI MÁLNA:

Mondd már meg te Putyin fizetett trolja, te mit aggódsz Európáért? Európa azt üzeni a magyar zsákfaludba, hogy törődj a magad félázsiai peremorszával. Aggódj azon, hogy ahhoz persze harmatgyenge vagy, hogy le tudnád váltani meg börtönbe vágni a te életedet elrabló korrupt politikusokat. Ha majd ezzel megvagy, utána se kell aggódnod Európáért, mert te úgyse abban élsz. Aggódj inkább a ruszkikért, törökökért, azeriekért, kinaiakért, tehát az összes történelmi lúzer illibernyák országért, ezeknél vagy te otthon.

birka menet 2021.07.10. 01:58:01

@Matyika Ápolója:

Az meg külön röhej, hogy ezt a fehér átneveléses fake hisztit hát nem egy ruszki picsa terjeszti? Há persze hogy nem fizetett putyini internetes troll ő sem, ahogy a bulgár birka sem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.10. 02:38:49

@Matyika Ápolója:

Ugye nem gondolod, hogy bocsánatot fog kérni?

(Mivel szűröm, nem tudom, mit válaszol(t) neked.)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.10. 07:11:52

@CSOKKI MÁLNA: Milyen stratégiai szempontok? Túl van ez lihegve. Csak akkor nyavajogtak amikor magas volt az olajár. Az oroszok a seggüket kitörölhették a 25 százalékukkal, akár csak az osztrákok. csak kerestek egy jót a részvény üzleteken.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.10. 07:12:49

@CSOKKI MÁLNA: Felelős kormány. Ne nevettess!

"A Szurgutnyeftyegaztól visszavásárolt Mol-paketten a tranzakció óta eltelt bő egy hónap alatt 128 530 480 660 (azaz közel százharmincmilliárd) forintot bukott a magyar állam. Csak ma több tízmilliárd úszott el a tőzsdei lefolyón."

Boldeone Bull 2021.07.10. 07:23:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Mint pl. a kőgazdag arab olajsejkségek?"

A kőgazdag oljasejksègek egy kivèteles termèszeti adottságnak adottságnak köszönhetően lettek gazdagok , de leginkább csak a kicsi városállamnyi országok az igazán gazdagok , Szaúdi - Arábia , amely már nagyobb ország nem annyira. Ehhez jön mèg két kicsit , kivèteles helyzetű városállam ( Szingapúr ès Hong-Kong ) ès akkor el is mondtunk mindent a kivètelekről , vagyis igazam van: több demokrácia, nagyobb jólèt az általánosan igaz törvènyszerűsèg

működőtőke és a felhalmozott tőke nem egészen ugyanaz. Az utóbbi a tiéd, az előbbi egy másik ország vállalatáé"
Ez hülyesèg!

Már hogy lenne a tièd? Az egy tőkèsè, nem a te tőkèd! Magyar tőke èrtelemszerűen kevès volt\ van ezèrt külföldi tőkebefektetèsekre szorulunk a rendszerváltás óta. Az export 80% - át nagy nemzetközi multik adják

Nálunk meg itt van a nagyon nem antiszemita, nagyon nem rasszista, nagyon nem náci, nagyon nem LMBTQ...XYZ-ellenes Jobbik, amely tudjuk, hogyan kezdte a "karrierjét",

Orbán meg a Liberális Internacionálè egyik alelnöke volt , most pedig fasisztoid jellegű pártokkal barátkozik, vagy egy szellemi platformon, ès explicit diktatúrák , mint Kína a szövetsège. Az jobb? ugyan már!

Boldeone Bull 2021.07.10. 07:38:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Eddig úgy tudtam, hogy valahol vagy van demokrácia, vagy nincs.
Akkor nem jól tudtad. Ez nem vagy- vagy , eldöntendő kèrdès :
Vannak jól funkcionáló teljes demokráciák , mint a legtöbb èszak- európai ország, Új- Zèland , Kanada, stb
ès vannak a kevèsbè jól funkcionáló " demokráciák" - flawed democracy - beteg vagy hiányos demokráciák , ahol ugyan a demokratikus intèzmènyek mèg többè - kevèsbè lèteznek, de már nem vagy alig funkcionálnak , ès a hatalomváltás esèlye is minimalizált . Ezek az országok már politikailag majdnem hibrid rezsimek ,mint mondjuk Törökország

Most meg kiderül, hogy létezik a nem kontinentális demokrácia, amelyben demokratikus az abszolút aránytalan választási rendszer, miközben egy kontinentális "demokráciában" nem demokratikus egy sokkal kevésbé aránytalan választási rendszer."

Lètezik bizony , westninsteri típusú parlamentáris rendszer , amely más törtènelmi alapokon jött lètre , de :
- van kètkamarás parlament , a szenátus ès a kèpviselőház tagjai másra kapják a mandátumot más terminusra
- A hatalmi ágak lehető legteljesebb szètválasztása: a vègrehajtóhatalom elválik a törvènyhozótól
- limitált , 2 ciklusban limitált elnöki hatalom

Magyarország viszont kontinentális , európai parlamenti rendszer , azaz követni kellene a svèd, a holland, a nèmet , a francia rendszereket ahol sokkal jobban èrvènyesül az arányosság elve. Azok a rendszerek sokkal pontosabban jobban lekèpezik a valós közakaratot , mint a magyar

midnight coder 2021.07.10. 08:13:23

@birka menet: "Ez a szép bennetek félkegyelmű magyaridiótákban: ami lopás, csalás, országlenyúlás ott folyik a szemetek elött, azt nem hiszitek, nem látjátok, nem érdekel titeket. "

Ez csak a hozzád hasonló agyhalott kérõdzõk számára újdonság. Aki nem teljesen hülye, és itt élt az országban az elmúlt évtizedekben, az tökéletesen tisztában van vele, hogy 30+ éve ez megy. A ma is remegõ szempillákkal emlegetett rendszerváltás valójában arról szólt, hogy a politikusok szétlopták az országot. Másképp nem is lehetett volna, elvégre honnan a fenébõl lett volna pár éven belül itt kapitalizmus? Jóelvtársak a jóelvtársi kapcsolatokon keresztül szétloptak mindent, és továbbadták kabátgombért a külföldieknek, akik piacot vettek és a gyár ment a MÉH telepre a melósok meg az utcára. Ez volt a híres rendszerváltás, Árpi bácsi, köszönjük!

És azóta is folyamatosan, megszakítás nélkül megy a lopás, hol kisebb hol nagyobb sajtóvisszhang mellett. De ezzel választást nyerni nem fogtok, mert senki nem hiszi el, hogy a mostani csapatok nem lopni mennek.

midnight coder 2021.07.10. 08:21:42

@Boldeone Bull: Igazából jól funkcionáló demokratikus rendszerek talán sehol sincsenek. A demokrácia valahol az oktatásnál kezdõdne. És nem azzal, hogy már az óvodások is tökéletesen tisztában vannak a jogaikkal és élnek is velük, hanem azzal, hogy az átlagpolgárt alapos tudással vértezik fel. Olyan dolgokkal kapcsolatban Pl. hogy természettudomány - mindjárt kevesebb lenne az agyhalott zöld - illetve hogy hogyan mûködik Pl. a média, hogyan mûködnek a cégek, hogyan mûködik a gazdaság.
Nem az Antigonét kellene az alapmûveltségnek tekinteni, hanem azt hogy az illetõ polgár legalább alapszinten tisztában legyen a körülötte lévõ világ mûködésével.

midnight coder 2021.07.10. 08:34:39

@Boldeone Bull: "Orbán meg a Liberális Internacionálè egyik alelnöke volt , most pedig fasisztoid jellegű pártokkal barátkozik, vagy egy szellemi platformon, ès explicit diktatúrák , mint Kína a szövetsège. Az jobb? ugyan már! "

Igazából mivel a II világháború után az egész világ elment egy balliberális szélsõség irányába, amihez képest a normalitás is náci. Ráadásul az egész közben úgy eltorzult, hogy mára sem nem baloldali, sem nem liberális, hanem egy kaotikus társadalomromboló erõ ami felvállal minden destruktív kisebbség védelmét a bûnözõktõl a migránsokig, és egyre nyíltabban vállalja fel a fehérek elleni rasszizmust is. És mint minden totalitárius rendszer, kígyót-békát kiált mindenki másra - és ez az õ fogalmuk szerint a fasiszta. De valójába ma már kb. ott tartanak mint anno Rákosiék akik a nyugatnémet politikusokat is fasisztázták.

Ami pedig Kínát illeti, az ottani átlagpolgár érdekeit sokkal-sokkal jobban képviseli az ottani diktatúra, mint az európai átlagpolgárét az itteni demokrácia. Elég megnézni, hogy a kicsi kínaiak honnan hová jutottak 30 év alatt, és ez idõ alatt honnan hová jutottunk mondjuk mi. És ebbõl a szempontból nem Orbánék kúrmánya volt a legszarabb, hanem a nagyon demokratikus Gyurcsány-Megyó kúrmány, illetve az Antallék idõszaka, és a Hornéké Bokros elõtt.

midnight coder 2021.07.10. 08:53:00

@birka menet: "Az meg külön röhej, hogy ezt a fehér átneveléses fake hisztit hát nem egy ruszki picsa terjeszti?"

Mármint a Putyin által üzemeltetett LinkedIn-re gondolsz?

index.hu/mindekozben/poszt/2021/02/26/-legyel-kevesbe-feher---tanitjak-a-kola-munkatarsainak/

midnight coder 2021.07.10. 08:56:20

@Boldeone Bull: "azok maguktól jönnek , a globalizáció következmènyekèpp, megállítani ezt a folyamatot nem lehet , esetleg lassítani "

Lófaszt nem. Anno a vasfüggöny a kelet-európai polgárt is megállította, akkor gondolod hogy hasonló módon nem lehet leállítani egy rakás arabot, négert?

CSOKKI MÁLNA 2021.07.10. 08:58:55

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Azért , te buta segg, mert az IMF nem engedte Bajnaiéknak.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.10. 09:01:30

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Komolyan, ember, olyan vagy, mint tyúk az ABC előtt. Túl van lihegve persze..Egy hasonló tranzakció esetén persze őrjöngenétek, ha Orbánék vannak hatalmon. Világosan le van írva a HVG cikkében, hogy miért volt komoly probléma ez az orosz befolyásszerzés a térség egyik legnagyobb magyar olajvállalatában.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.10. 09:03:42

@birka menet: Én nem aggódom értük seggfejkém, egyszerűen rögzítettem a tényt, hogy nyugaton nincsen sajtószabadság. aki az ellenkezőjét állítja vagy hazudik vagy ostoba.

birka menet 2021.07.10. 09:10:54

@midnight coder:

Te szellemi fogyatékos, még az általad megafott linkben is benne van a ruszki picsa neve!
Na persze tudjuk, jogy a jeles azomtudós troll csapatotok miért funkcinális analfabétákból meg elmebetegekből van összeszedve.

Arra már ki se térjünk az IQ szinted mellett, hogy felfogd, hogy a fehérek átnevelése nevezetű fidernyák hisztériádban még annyi valóság sincs, mint a Boris Becker elleni pogromban.

birka menet 2021.07.10. 09:16:44

@CSOKKI MÁLNA:

Köszönjük neked kisfidernyák fake news gyáros, hogy minden megszólalásoddal bizonyitod, hogy Rogánék ma már csak a szintiszta elmebetegeket foglalkoztatják bértrollként, hogy az ellenfél agya minél hamarabb leépüljön tőletek. A ti szintetekre.

Amúgy a zsákfaludból azt se tudod hogy merre van nyugat, nem hogy még meg mernél indulni a napi egyszeri busszal, hogy legalább megnézd, hogy az ottaniak hogy néznek ki.

Quadanium 2021.07.10. 09:32:53

Gyurcsányék mindig csicskák voltak, hol Moszkva, hol Brüsszel hatalmi és ideológiai törekvéseinek csicskái. Orbán annyival kúlönb hogy ő nem csicska, határozott víziója van. Persze lehet mondani, hogy csicska, amikor a vízió épp egyezik más államok törrkvéseivel, de Gyurcsányék, akik mindig csak meg akartak felelni valaki külső erőnek soha nem voltak képesek önálló cselekedetre, soha nem szegültek ellent, soha nem döntöttek egyedül. Ők az igazi csicskák a szó szoros értelmében.

Boldeone Bull 2021.07.10. 09:57:46

@midnight coder: Anno a vasfüggöny a kelet-európai polgárt is megállította, akkor gondolod hogy hasonló módon nem lehet leállítani egy rakás arabot, négert?"

Nem lehet. A vasfüggöny a múltè, most a 21. században, Európában vagyunk , ahol emberekre nem fognak lőni , mert az ellenkezik az emberiessèg ès európaiság eszmèjèvel.
A kerítèseken meg előbb- utóbb úgyis átjönnek , mèg a magyar határon is
Több tízezer km határt meg amúgy sem lehet lezárni : tengeri határok, ember ès eszközhiány stb- ráadásul a politikai akarat sincs meg rá az EU- ban
A nyugati emberek többsège semleges ,megengedő, gyengèn elutasító a migrációval kapcsolatban

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.10. 10:03:05

@Quadanium: Tudunk pár embert a történelemben, akiknek határozott víziója volt. De én azt nem nevezném víziónak hogy pénzért csontig benyalni Putyinnak és a kínaiaknak!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.07.10. 10:04:21

@CSOKKI MÁLNA: És ezt igazolni is tudod valamivel, vagy megint csak ragasztóra ittál?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.10. 10:56:20

@Boldeone Bull:

"Már hogy lenne a tièd? Az egy tőkèsè, nem a te tőkèd! Magyar tőke èrtelemszerűen kevès volt\ van ezèrt külföldi tőkebefektetèsekre szorulunk a rendszerváltás óta."

Nem hiszem, hogy nem esett le neked, hogyan értettem azt, hogy a tiéd. Általános alany birtokos alakja. A magyar tőkés kisebb eséllyel pakolja fel a gyárát és viszi át a Távol-Keletre.

"Az export 80% - át nagy nemzetközi multik adják"

Melynek nyeresége nem Magyarországon jelentkezik, többnyire kiviszik az országból. Eleve az olcsó munkaerő és az alacsony társasági adó miatt jöttek ide, na meg az állami támogatásért. A magyar állam az új beruházások költségének akár 25%-át is állja.

"Orbán meg a Liberális Internacionálè egyik alelnöke volt , most pedig fasisztoid jellegű pártokkal barátkozik, vagy egy szellemi platformon, ès explicit diktatúrák , mint Kína a szövetsège. Az jobb? ugyan már!"

Ez azért van, mert Orbán szélsőjobb rasszista elvtelen nácifasiszta diktátor, mit vársz tőle? Na de a magyar ellenzéki pártok mind progresszív demokratikus balliberálisok, akik a végsőkig kitartanak az európai alapértékek mellett. Tőlük már iszonyú csalódás számomra, hogy összeölelkeztek a nácifasiszta cigánygyűlölő (ugye még emlékszel a Gárdára?) Jobbikkal. Én akkorát csalódtam épp ezért a DK-ban, hogy lehet, jövőre nem is Dobrev Klárára fogok szavazni, sőt már az ellenzéki előválasztáson sem, pedig mindvégig rá akartam.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.10. 11:01:45

@Boldeone Bull:

"Magyarország viszont kontinentális , európai parlamenti rendszer , azaz követni kellene a svèd, a holland, a nèmet , a francia rendszereket "

Miért is kellene követni őket? Benne áll mondjuk az EU-csatlakozási szerződésben?

Ja, a britektől miért nem várod ezt el? Tudomásom szerint Nagy-Britannia is Európában fekszik.

A többire kimerítően válaszolt @midnight coder: .

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.10. 11:14:08

@Boldeone Bull:

"vagyis igazam van: több demokrácia, nagyobb jólèt az általánosan igaz törvènyszerűsèg"

Erre még reagálok. Azt hiszem, felcserélted az okot és az okozatot. Az ún, nyugati országokban elsősorban nem azért nagyobb a jólét, mert demokrácia van, hanem azért van jólét, mert azt megalapozta az ipari forradalom, az abból származó ipari fejlődés, a gyarmatosítás, na meg az, hogy náluk nem volt fél évszázados kommunizmus. Ezutóbbi csak szerencse dolga volt, mert kívül feküdtek a szovjet érdekszférán. Jólétben inkább megélhet a demokrácia, a nyomorban az aki bírja, marja elv érvényesül, ami nem igazán eredményez demokráciát.

A nagyobb demokrácia, nagyobb jólét elméletedet cáfolja Kína, ahogy már fentebb említették:

"Ami pedig Kínát illeti, az ottani átlagpolgár érdekeit sokkal-sokkal jobban képviseli az ottani diktatúra, mint az európai átlagpolgárét az itteni demokrácia. Elég megnézni, hogy a kicsi kínaiak honnan hová jutottak 30 év alatt, és ez idõ alatt honnan hová jutottunk mondjuk mi"

Már én teszem hozzá, hogy a volt keleti blokk mellett midnight coder nyugodtan említhette volna az EU nyugati országait is. Míg ezek heti rendszerességgel ítélik el Kínát hol ezért, hol azért, heti rendszerességgel szavaznak vagy próbálnak megszavazni szankciókat Kína ellen, Kína röhög a markába, és szélsebesen lehagyja ezeket az egyre jelentéktelenebbé váló országokat.

Mielőtt még belemagyarázod, ezzel nem a kínai diktatórikus rendszer akarom dicsérni, csak cáfolom azt az állításodat, hogy a nagyobb jólét a nagyobb demokrácia eredménye.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.10. 17:36:28

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

nol.hu/gazdasag/a_bajnai-kormany_is_imf-hitelbol_vett_volna_mol-csomagot-1082261

"Információink szerint e finanszírozási konstrukcióban a Bajnai-kormánynál is képbe került a Nemzetközi Valutaalap (IMF) le nem hívott hitele. A kormányzati szándék azonban ütközött az IMF elképzeléseivel: úgy tudjuk, akkor elég határozott visszautasítást kapott a magyar kormány a nemzetközi pénzügyi szervezettől."

CSOKKI MÁLNA 2021.07.10. 19:13:07

@Boldeone Bull: "Nálunk meg itt van a nagyon nem antiszemita, nagyon nem rasszista, nagyon nem náci.."

Hehe, akkor talán nem kellene egy virtigli nácit indítani Szerencsen, és az Auscwitzban V jelet mutogató csávót a pártban tartani.

cdn.nwmgroups.hu/s/img/i/2102/20210223hajnady-kristof-endreauschwitz.jpg?w=800&h=450&t=5

Persze , tudom varázsütésre megvilágosodtak a srácok. Biztos úgy van A magyar baloldal sosem mossa le magáról ezt a mocskot, hogy ezekkel képes volt összeállni..

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.10. 20:06:18

@CSOKKI MÁLNA:

A magyar baloldal még magával Hitlerrel is szövetkezne, hogy megbuktassa a náci Orbánt. Hiszen Hitler is megvilágosodhat:

www.youtube.com/watch?v=cwYEKg1gNBc

Matyika Ápolója 2021.07.10. 21:00:17

@birka menet: "Errefel megkértelek, hogy másold már be ezt a tanfolyamot, mert ugyebár lenníe kell írásos nyomának."

itt kéred. Azt mondod hogy nincs is ilyen.

Aztán bemásoljuk neked. Látod hogy van.

Aztán kikattansz, hogy de ez tök jogos mert a fehérek arrogánsak, és különben is a whistleblower az állítólag orosz, tehát Putyin.

Fantasztikusan hülye vagy.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.10. 22:44:52

@Matyika Ápolója:

"Fantasztikusan hülye vagy."

Erre csak most jöttél rá? :O

CSOKKI MÁLNA 2021.07.11. 13:59:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha képesek lettek volna Gyurcsánytól megszabadulni és létrehozni egy balközép szocdem néppártot, most nem kellene Jakabékkal közösködniük, akikkel persze nem lenne egyszerű a kormányzás, ha nyernének is.
süti beállítások módosítása