Így jött létre Putyin rendszere
2020. augusztus 14. írta: Ex machina

Így jött létre Putyin rendszere

Sz. Bíró Zoltán: Putyin Oroszországa /Noran Libro, 2019/

A putyini rendszer nem egy ördögi elme zseniális agyszüleménye, hanem a körülményekre adott reakciókból épülő torzszülött.

Az utóbbi egy-két évben több fontos könyv is megjelent magyarul a putyini Oroszországról. 2018-ban érkezett a 2006-ban meggyilkolt orosz újságírónő, Anna Politovszkaja Orosz naplója, 2019-ben a brit–orosz újságírótól, Peter Pomerantsevtől a Semmi nem igaz, bármi lehetséges, illetve az amerikai kelet-európa-történésztől, Timothy Snydertől A szabadság felszámolása. Míg Politovszkaja és Pomerantsev testközelből ad betekintést a putyini Oroszország és a putyini rendszer működésébe, addig Snyder és szintén 2019-ben megjelent könyvében Sz. Bíró Zoltán történészként mutatja be a jelen és a közelmúlt Oroszországát.

putyin.jpg

Vlagyimir Putyin (forrás: wikipedia)

Sz. Bíró Zoltán kötete már címében – Putyin Oroszországa – jelzi az átfogó áttekintés igényét. A Noran Libro Kiadó Progress Könyvek sorozatának többi darabjához hasonlóan napjaink politikai aktualitásairól akar átfogó képet adni – kevesebb mint kétszáz oldalon, nem a szakma, hanem szélesebb közönség érdeklődésére számot tartva. A könyv szervezőelve a kronológia, de a fókusz Putyin harmadik elnöki ciklusán, a 2012 és 2018 közötti korszakon van: ugyanis a medvegyevi közjáték után felépülő új Putyin-rendszer az, amit ma putyini Oroszországként ismerünk.

Sz. Bíró állítása szerint míg Putyin első két elnöki ciklusa (2000–2004, 2004–2008) alatt alapvetően a Nyugattal kompromisszumra törekvő politikát folytatott, rendszerét elsősorban az új évezred első évtizedének jelentős gazdasági konjunktúrájára alapozva, addig a harmadik ciklus a folyamatos konfrontáció és külpolitikai elszigetelődés korszaka, amikor az államfő a szerény gazdasági eredményekre már nem építhet, ezért a nacionalista érzelmek felkeltésére bazíroz, párhuzamosan alkalmazva az ideológiai indoktrinációt és a karhatalmi–adminisztratív elnyomást. A kötet alaposan bemutatja, hogy miként terelik a rendszert a belső és külső feltételek egyre represszívebb irányba: a putyini rendszer Sz. Bíró szerint nem egy ördögi elme zseniális agyszüleménye, amit az tervezetten, lépésről lépésre valósít meg, hanem a körülményekre adott reakciókból épülő torzszülött.

putyin_4.jpg

Jól láthatjuk ezt az utódlás kérdésében: míg ugyanis Putyin 2008-ban vagy 2012-ben úgy léphetett volna le a politika porondjáról, hogy nem kellett volna elszámoltatástól tartania, ma már ezt nem tehetné meg. „Putyin nemcsak abban nem lehet biztos, hogy hatalomból való távozása után rendszere fönnmarad, de abban sem, hogy utóda nem kerül olyan helyzetbe, hogy be kell majd áldoznia elődjét” – olvashatjuk a kötet végén (174). Sz. Bíró – mint utólag kiderült – jól látta előre, hogy Putyin alkotmánymódosítással oldja meg, hogy 2024 után is hatalomban maradhasson: „Ennél valószínűbb változat, hogy módosítják az alkotmányt (...): megnyitják az utat a végtelen számú elnökség lehetősége előtt”. (173). Az idén július 1-én zárult alkotmánymódosítási népszavazáson majdnem így is történt: Putyin 2024 után újabb két, hatéves ciklusra kaphat felhatalmazást, vagyis 84 éves koráig hatalomban maradhat. És ha ez sem lenne elég, még akkor is módosíthatnak az alkotmányon...

A putyini Oroszországban nemcsak az embereket igazgatja fortélyos félelem, hanem magát Putyint is. Az olyan elnyomó, korlátozó intézkedések, mint az internet feletti politikai ellenőrzés megerősítése, a rágalmazás bűncselekménnyé tétele, a gyülekezés korlátozása, a civil szervezetek külföldi ügynökökké nyilvánítása, a hadseregnél is nagyobb Nemzeti Gárda felállítása (Putyin személyes testőrének vezetésével) elsősorban a „színes forradalmakra” (például a 2004-es ukrajnai „narancsos forradalom”) adott válaszoknak tekinthetők, vagyis Putyin válaszaiként a hatalom esetleges elvesztése miatti félelemre. Ebben Sz. Bíró szerint a rendszer fenntartóinak szűklátókörűsége is közrejátszik: a korrupt rendszereket megdöntő „színes forradalmakat” nem a rossz kormányzás, a korrupció vagy a csalások miatt kitört állampolgári elégedetlenségként értelmezik, hanem a Nyugat aknamunkájaként. Putyin rendszere ebben sem különbözik más elnyomó rendszerektől: a forradalmakat, a spontán népi elégedetlenségeket a hatalom birtokosai ritkán tulajdonítják a maguk rossz kormányzásának, és még ha titokban tisztában is lennének ezzel, nyilvánosan mindig a külső ellenségek és a belső hazaárulók által gerjesztett felfordulásról beszélnek.

putyin_3.jpg

Donald Trump és Vlagyimir Putyin (forrás: wikipedia) 

A kötet hosszan elemzi az ukrajnai válságot, a Krím elcsatolását és a szíriai háborút mint a putyini Oroszország fokozatos militarizálódásának és világpolitikai ambícióinak nyilvánvaló jeleit. Bár kezdetben a Krím elcsatolása hatalmas népszerűség-emelkedést eredményezett Putyin számára, később nyilvánvalóvá vált az egész ukrajnai kaland kudarca: a polgárháború állóháborúvá lett, Oroszországnak nem sikerült megszereznie a donyecki és luhanszki területeket, az Ukrajnától elcsatolt Krím és Szevasztopol (ami a Krímtől jogilag független entitás) viszont pénzügyi szempontból hatalmas feneketlen hordónak bizonyult: az Sz. Bíró által idézett számítások szerint 2014 és 2019 között 1500 milliárd rubelnyi közvetlen és közvetett költségvetési kiadás ment a Krímre és Szevasztopolra, ami háromszor akkori, mint az egészségügyre költött egyéves összeg.

A Krím elcsatolása utáni mézeshetek Putyin számára már rég véget értek, népszerűsége folyamatosan csökken (májusi hír, hogy Putyin népszerűsége húszéves mélypontra süllyedt), így kénytelen fokozni az elnyomást és a nem létező eredmények helyett a nacionalista ideológia szerepét fokozni. Ebben az örökös államfő sikereket is elkönyvelhet magának, már ha sikernek tekinthetjük azt, hogy az oroszok 70 százaléka ma már elismerően gondol Sztálinra, ráadásul a generalisszimusz népszerűsége nem is a kommunisták, hanem Putyin híveinek körében a legnagyobb. (A könyvnek ez a része a 24.hu-n is olvasható.) Az ideológiai indoktrináció elsősorban a vidéki, szegényebb, az államtól jobban függő állampolgárok körében hatásos, a városi népesség körében nem annyira. Putyin ezt tudja, és Moszkva, illetve szülővárosa, Szentpétervár meggyőzéséről már le is mondott: ezekben a nagyvárosokban már választási csalásokat sem követett el az Egységes Oroszország párt. Máshol viszont nagyon is, így a választási eredmények már nem tükrözik Putyin pártja, illetve Putyin valóságos elfogadottságát.

Sz. Bíró a magyar–orosz kapcsolatok alakulását külön fejezetben taglalja. Feleleveníti, hogy míg a Gyurcsány-kormány idején Orbán Viktor és a Fidesz egyértelműen Putyin-ellenes retorikát folytatott, élesen szembemenve például a Déli Áramlat Gyurcsány Ferenc által támogatott tervével, addig 2010 után, de különösen a 2014-es paksi megállapodástól fordult a kocka, és az orosz államelnök immár hazajáró vendéggé vált Magyarországon. (Hozzátehetjük, nem csak Orbán viselkedett ebben a kérdésben szélkakasként: a miniszterelnökként Putyinnal még szívélyes Gyurcsány ma már súlyos veszélyt szimatol benne.) A könyv adatokkal támasztja alá, hogy az Oroszország felé való „keleti nyitás” gazdaságilag szinte semmit nem hozott a konyhára, ahogy az oroszoktól semmilyen olyan technológiát sem várhatunk, amit csak tőlük szerezhetnénk meg, hiszen ilyen technológia nincs, a mai orosz exportszerkezet pedig még a Szovjetunióénál is archaikusabb szerkezetű. Ha gazdasági oka nincs a Putyinhoz való dörgölőzésnek, nyilván politikai okokat kell keresnünk: Putyin Magyarország révén hű csatlóst szerzett az EU-n és a NATO-n belül, Orbán Viktor pedig kifelé és befelé demonstrálhatja, hogy egy igazi nagyhatalom áll országa és rendszere mögött. Más kérdés, hogy Oroszország nagyhatalmi státusza folyamatosan erodálódik – persze atomhatalomként még mindig jelentős fenyegető erőt képvisel.

putyin_2.jpg

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor (forrás: mti)

Sz. Bíró könyvét kétfajta kritika érheti: túl megértő Putyinnal, vagy épp ellenkezőleg: direkt rossz színben tünteti fel a putyini rendszert, és ennek alátámasztására keres érveket és adatokat. Ha Anna Politovszkaja 2003 és 2005 között íródott Orosz naplóját olvassa az ember, és ezt összeveti Sz. Bíró Zoltán Putyin első és második elnökségéről írott soraival, a Putyin Oroszországa már-már apologetikusnak tetszik. Politovszkaja könyvéből ugyanis már egy akkor is igencsak represszív rendszer körvonalai bontakoznak ki. Az Orosz napló hosszan tárgyalja a Dubrovka Színházban és a Berszlánban történt, balul elsült orosz túszmentő akciókat és azt, hogyan próbálta a Putyin-rendszer kimosdatni az államhatalmat saját felelőssége alól, vagy éppen a Putyin által kinevezett csecsen hadúr, Ramzav Kadirov kegyetlen diktatúráját. Sz. Bírónál ezekkel legfeljebb az említés szintjén találkozunk, holott nagyban árnyalnák a Putyin első két elnökségéről írtakat.

Putyin harmadik elnökségével kapcsolatban azonban egyértelmű a szerző elutasító álláspontja. Mondhatnám, a tények magukért beszélnek, de persze ez nem így van: minden tény egy értelmezésben válik ténnyé. Véleménybuborékok szabdalta világunkban nehéz lenne egy Putyin-apologétát meggyőzni a putyini rendszer torz voltáról, aki viszont a jogállam és a plurális demokrácia híve, annak igen sötét képest fest Sz. Bíró könyve. A választási csalások, az ellenzéki alternatíva létrejöttének ellehetetlenítése, a média kézivezérlése még csak egy sima autoriter hatalmat mutatnak, ellenben ellenzéki politikusok és újságírók, valamint külföldre szökött orosz ügynökök egészen hajmeresztő meggyilkolása és megmérgezése (amelyek esetén Putyin érintettségét nem lehet bizonyítani) már egy diktatúra ismérvei. Mindez persze nem jelenti azt, hogy Magyarországnak ne lehetnének közös gazdasági érdekei Oroszországgal (ezek már csak a gázfüggőség miatt is vannak), de az a Putyin-dicsőítés, ami manapság a magyar jobboldalon dívik, igencsak nyugtalanító. Nemkülönben a putyini módszereknek ugyan tompított formában történő, de igencsak nyilvánvaló átvétele.

Kiss Csaba

A bejegyzés trackback címe:

https://imperator.blog.hu/api/trackback/id/tr5216139744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandibacsi34 2020.08.17. 22:07:16

Jo kis propagandakonyv lehet, de ujat nem mond annak, aki erti, hogy valojaban mi is történik..

DFK 2020.08.18. 06:53:10

Miért elnyomás az, ha a rágalmazás bűncselekmény?

apro_marosan_petergabor 2020.08.18. 08:20:49

A szerző rendes, elkötelezett "libero" történész.
Putin oroszországa távol tartja magát a nyugati stabil értékrend nélküli, bevándorláspárti, mozlim barát, keresztény ellenes main streamtól, a Soros féle nyílt társadalmi world-wide manipuláció társadalmi disszociációt eredményező erőltetett, rafinált kurzusától. Áll a saját lábán, az ország óriási, mindene van, a hadsereg korszerűsödik, II. atom és űrhatalom, önjáró, komoly valuta tartalékokkal (+ arannyal, gyémánttal, nyersanyagokkal). Moszkvára, Szent Pétervárra rá sem lehet ismerni szépek, élhetőek (Mi van másutt?).
Mivel erősen nemzeti beállítottságú, világos, hogy útjában van a libero, arctalan, globalista tőkének. Az oroszoknak nincsen könnyű dolga, Kína és USA között. A Covid járvány sem tett jót az amúgy is nehéz helyzetbe került olajgazdaságnak. De úgy néz ki, nekik lesz először vakcínájuk...
(Szemben az USA-val...)
Putin eltávolította annak idején a Hodorkovszkij nevével fémjelezhető libero-élősködő rablóbandát, s a válaszút elé állította az oligarchákat, vagy orosz érdekeknek megfelelően mozognak odahaza, vagy úgy járnak, mint Hodorkovszkíj(-ék). Oroszország jelenleg a kereszténység egyik legerősebb védőbástyája - a 70 éves kommunista múlt ellenére, az iszlám és az LMBTQ...XYWZZS stb. hódítással szemben,
Persze, hogy útjában van a libero-anarchistáknak, akik valójában a a mögötte lévő globalista, világuralomra törő tőke tudattalan, távvezérelt harcosai.
A kérdés inkább úgy merül fel, hogy Putin vajón ki tudja-e nevelni az utódait, akik megtartják Oroszország függetlenségét az erős külföldi fellazító nyomás közben?
Mindezekkel együtt azért jelzem - nehogy félreértés legyen - nem baj, hogy Magyarország és az orosz medve között ott vergődik egy ütköző állam, amit Ukrajnának hívnak, s a NATO tagjai vagyunk...

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.08.18. 08:43:58

@apro_marosan_petergabor:

Janukovics, Lukasenko után hamarosan orbán diktátorodnak is az egyetlen menekülési útja Putyin lesz. Te meg itt maradsz a magyar forradalmároknak lámpavas kelléknek, mert a diktátorok a HASZNOS HÜLYÉKET nem szokták magukkal menekíteni.

nincs1agy 2020.08.18. 10:28:12

@Orbánék Moszkva fele menekülnek!: Gyurcsányod úgy hatszor járt Moszkvában, aztán eladta az oroszoknak a MOL-t..

nincs1agy 2020.08.18. 10:29:39

@apro_marosan_petergabor: A fehér kultúra és faj fennmaradásának egyik oszlopa. Ezért irritálja annyira a lippschikéket..

apro_marosan_petergabor 2020.08.18. 10:47:46

@Orbánék Moszkva fele menekülnek!:
Mennyi ideig tartott, míg megtanították neked ezt a két blőd mondatot?
Önállóan képes vagy gondolkodásra?
Próbáld meg, ha sikerül hihetetlen élményekben lesz részed...

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.08.18. 11:52:57

@nincs1agy:

gyurcsányod a jó édes anyádnak van, te exkomcsi fideSS barom!

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.08.18. 11:55:30

@apro_marosan_petergabor:

de jó, hogy te, a betanított (önálló gondolkodástól megfosztott) fideSS troll pofázol, hogy mennyi ideig tart beírni a központi Takonyárpi brossúrát. Te hazaáruló álmagyar, takarodj el az orosz hazádba, ott helyben szophatod fel a ruszki tartótiszteidet.

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.08.18. 14:08:13

@nincs1agy:

A putyini és minden dikttatórikus rendszer kiépülésének két alapeleme van: a parancsot végrehajtó udvari felszopó banda és a primitív népség, amelyik erre a torzszülött rendszerre szavaz. Te (meg akárhány nicked) egymagadban valósítod meg ezt a kretén fajtát, ILlibscigané:))))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.18. 15:10:18

Sikeres, kiváló rendszer, mely hatalmas eredményeket ért el.

Ha nem így történt volna, még ma is nyögné az orosz nép a liberális demokrácia igáját, mely kifosztotta az orosz embereket a 90-es években, oligarchákat emelt ki, s az országot a nyugat csicskásává alacsonyította.

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.08.18. 15:33:53

@MAXVAL bircaman közíró:

jaja te közismert elmebeteg, ha a ruszki hazádban nem rabló-diktatúra rendszer lenne hanem liberális demokrácia, akkor a szerencsétlen ruszkija tényleg nagyon boldogtalan lenne, hogy a putyini havi 400 euró helyett nyugati 2400 eurót keres.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.18. 15:43:43

@Orbánék Moszkva fele menekülnek!:

A liberális demokrácia alatt az orosz átlagbér az indiai szintjén volt, most meg a román szinten. Ez olyan 500-600 % emelkedés.

Persze próbálhatod magyarázni, hogy jobb a liberalizmus havi 80 euróval, mint a Putyin-rendszer 450 euróval... ehhez sok sikert neked.

kvadrillio 2020.08.18. 16:34:15

ÉNIS-ÉNIS-ÉNIS ILYEN LUKSZUSZJACHTON AKAROK ÜDÜLNI ! 30 ÉVE VÁROK ERRE ! HÁNYSZOR 30 ÉVIG KELL MÉG VÁRNOM RÁ ???!!!
ÉNIS..., ÉNIS...., ÉNIS ILYENEN AKAROK ÜDÜLNI !!!!!Szíjj László adriai   Lady MRD nevű, 7 milliárd forintos luxusjachtján nyaral Szijjártó, közben irodai fotókat posztol
Index 2020.08.18. 13:13 Az Átlátszó fotózta le egy gumicsónakból Szijjártó Pétert, miközben a külügyminiszter a tiszakécskei nagyvállalkozó, Szíjj László tulajdonában lévő Lady MRD nevű, 7 milliárd forintos luxusjachton tölti idejét a családjával a horvát Adrián, Biograd Na Morutól 25 kilométerre délre, a szárazföldtől körülbelül tizenöt kilométeres távolságra. Szijjártó ugyanakkor hétfőn olyan képet posztolt a Facebookra, amin épp egy dolgozószobában telefonál, és azt a szöveget írta alá, hogy aznap reggel a három balti ország külügyminisztereivel egyeztetett a belarusz helyzetről. Vasárnap pedig egy másik irodai képet tett közzé, amihez azt írta, az Európai Unió külügyi főképviselőjével, Josep Borrellel és Heiko Maas német külügyminiszterrel tárgyalt telefonon.  Mindeközben viszont az Átlátszó szerint augusztus 16-án Szíjj jachtján fotózták le a politikust. A lap a jacht útvonalát megnézve azt is írja, hogy a külügyminiszter ekkorra már több napja lehetett a hajón. A Lady MRD augusztus 8. és 11. között Sibenik kikötőjében tartózkodott, innen 12-én a közeli Spliti-öbölbe ment, majd a reptér alatti öbölben várakozással töltötte a déli órákat. Szintén ezen a napon délelőtt 10 óra körül az OE-LEM magángép megérkezett Splitbe, írják. Hozzáteszik azt is, ezt az osztrák bejegyzésű luxusrepülőgépet korábban Orbán Viktor miniszterelnök is használta. A Lady MRD ezután elindult Splitből, augusztus 13-án csütörtökön Visen, a Komiza melletti partrészen horgonyzott le, majd északnak fordult, és pár napot a parttól távol a Kornati-szigetek öbleiben töltött. Vasárnap reggel Zut szigete mellett szedte fel a horgonyt, és indult vissza délre. Szijjártó PéterFotó: Illyés Tibor / MTI Mikor azonban Szijjártóék észrevették, hogy az Átlátszó fotózza őket, kikapcsolták a jachton az AIS-t (Atomatic Identification System), a tengeri navigáció legfontosabb berendezését, így a hajó eltűnt a radarról.  Minderre a külügyminisztérium is reagált. Menczer Tamás államtitkár azt írta a Facebookon: A mai hírekkel kapcsolatban: igen, a miniszter szabadságát tölti, és közben dolgozik. Számos külügyminiszterrel tárgyalt telefonon, foglalkozott a beruházás-ösztönzési támogatásokkal, velem pedig a nemzetközi sporteseményekre vonatkozó – koronavírussal kapcsolatos – szabályokat dolgozta ki. Hozzátette azt is, hogy a „képmutatás csúcsa”, hogy egy családja körében lévő embert fotóznak a magánéletében. 

AKKKOR IS ILYENEN AKAROK ÜDÜLNI ! 30 ÉVE VÁROK RÁÁÁÁÁ.........

kvadrillio 2020.08.18. 16:41:21

...MÁR V ETTEM IS EGY JÓ ERŐS FATEKNŐT MEG KÉT EVEZŐT, OCCT AZZAL TRENÍROZOM MAGAM A NAGY ÚTRA.......AROHADTÉLETBEMÁÁÁÁR....., CSAK JUT NEKEM IS A VÉGÉN EGY LUKSZUSZJACHT.......HA---HA---HA......BELEDÖGLÖK IS !!!!! :o)

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.08.18. 16:42:46

@MAXVAL bircaman közíró:

köszi te közismert bulgár elmebeteg, hogy elismerted, hogy a ruszki illibant diktatúra a világ nyomor szintjén levő országokkal van egy szinten. Ezzel mindent elmondtál arról, hogy az orosz hazádból miért is menekülnek tömegével az emberek, viszont a ruszki lepratelepedre semmilyen európai nem menekül. Kivéve a bukott illiberált diktátorokat mint Janukovics, Lukasenko, meg majd Orbán. Bár lehet, hogy ő az arabokhoz fog menekülni.

kvadrillio 2020.08.18. 17:01:39

Az Auchan visszahívja a 100 grammos ENSA mazsola terméket

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ne egyék a mikotoxinnal szennyezett élelmiszert.

OCCT A CSÓRÓ MAGYAR NÉPNEK 30 ÉVE CSAK IJJJJJEN EK JUTNAK LUKSZUSZ HELYETT ! BASSZAMEG !

kvadrillio 2020.08.18. 17:02:45

MIKOTOXIN ????? HÁ- AKKO MIKO MEGESZED !!!!! :)

kvadrillio 2020.08.18. 17:05:05

MIKOTOXINOK...

NU, EZÉRT NEM TUDNAK A FÉRFIAK GYEREKET CSINÁLNI..... ÉS EZÉRT EGYRE TÖBB A RÁKOS BETEG A VILÁGON...

Kérdezz-felelek az élelmiszerláncban előforduló mikotoxinok jelentőségéről
Kérdezz-felelek az élelmiszerláncban előforduló mikotoxinok jelentőségéről

A mikotoxinok egyes penészgombák által termelt erős biológiai hatású anyagok, melyek az élelmiszerekben természetes módon képződő legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak. Egyes penészgombák antibiotikumokat termelnek, melyeket az orvostudomány hasznosít. Más penészgombák a növényi, állati, emberi sejteket károsító méreganyagokat állítanak elő, melyeket mikotoxinoknak nevezünk. Az egyes penészgomba-fajok más-más körülmények között hajlamosak méreganyag termelésére, és ezek megbetegítő hatása, tünetei is eltérőek. Mind az emberi, mind az állati szervezetet károsíthatják, befolyásolhatják a növekedést, szaporodást, a fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet. Egyes mikotoxinok, ha rendszeresen a fogyasztó szervezetébe kerülnek, súlyos késői szövődményeket, vese-, májbetegséget, daganatos megbetegedéseket is okozhatnak. Jelentőségük miatt világszerte, így az Európai Unióban és hazánkban is szigorú szabályozás alá esnek, rendszeres ellenőrzésük indokolt és szükséges. Jelentőségüket jelzi, hogy az Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző (RASFF) rendszerébe érkező összes bejelentés közel egyharmada mikotoxin tartalom miatt kifogásolt termékekre vonatkozik.

IP címmel leégett pecás 2020.08.18. 17:12:05

@MAXVAL bircaman közíró: hazudsz nyomoronc. 1990 óta csak háromszoros GDP növekedés. Ami a legmélyebb válságból indult.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.18. 17:13:33

@Csatos náci:

Ami a lényeg: kiszabadult az orosz nép a liberális elnyomásból, s jelentősen nőtt a jólét is.

kvadrillio 2020.08.18. 17:39:34

KUTYAEVÉS........ÁZSIAI DEKADENCIA.....
Short 2020. augusztus 18. 08:11
Elkobozzák az összes kutyát Észak-Koreában
Portfolio
Cikk mentése Megosztás
Elkobozzák az észak-koreai hatóságok az összes háziállatként tartott kutyát Phenjanban, az ország fővárosában.

A dél-koreai Chosun Ilbo szerint azért adott utasítást Kim Dzsongun az állatok elkobzására, mert a kutyatartás „nyugati dekadencia” és „egy burzsoá ideológia alapján folytatott divat.”

„Az átlagos emberek disznót és haszonállatokat tartanak otthon, kutyákat csak a legmagasabb rangú tisztségviselők és a gazdagok tartanak, ami ellenérzéseket vált ki a lakosságból” – kommentálta a döntést egy észak-koreai lakos a lapnak.

A Chosun Ilbo forrása szerint az is előfordulhat, hogy levágják a kutyákat és felszolgálják őket élelmiszerként, Észak-Koreában ugyanis a nemzetközi szankciók és a koronavírus következtében bezuhant kereskedelem miatt országos éhínség ütötte fel a fejét. Az amerikai New York Post felidézi: Észak-Koreában elfogadott és elterjedt dolog a kutyaevés.

Címlapkép: Getty Images

Címkék: észak-korea, szankció, dél-korea, kim dzsongun, koronavírus

ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ...............Eahhhhhhh....

kvadrillio 2020.08.18. 17:41:15

ORBÁN 30 ÉVE CSAKIS LUXUSLAKÁSOKAT ÉPÍT !!! AKKURVAÉLETBEMÁÁÁÁÁR ! MIKOR VESZI ÉSZRE, HOGY CSÓRÓ MAGYAROK IS LAKÁST AKARNAK ?????!

ESZEM-FASZOM MEGÁLL ETTŐL A FASZ ORBÁN-CSAUCSESZKUTÓL ! ÚGY IS FOG MEGHALNI MINT CSAUCSESZKÚ ! VALAKI LE FOGJA ŐT LŐNI !

Luxus a köbön, Testvérhegy és Táborhegy, ahová az elit most költözik!

Óbudán a Testvérhegy és a Táborhegy környéke egyértelműen az új Rózsadombbá vált az utóbbi években. Ide jellemzően csak azok költöznek, akik igen tehetősek és nem kötnek minőségi kompromisszumokat. Most az ilyen nézelődőknek mutatunk egy remek luxuslakás-ajánlatot az Erdőajla úton.

Hirdetés

A lehető legjobbat, a lehető legszebbet, a lehető legtrendibbet keresi? Nézzen szét Óbudán, méghozzá nem is a lakóparkok közt, hanem azoknak is a legfelsőbb, luxus-szintjét képviselő, úgynevezett villaparkok közt. A legigényesebb lakásokat keresőknek ugyanis ezek az új, kis lakásszámú projektek felelnek meg a leginkább.

Mitől villapark egy villapark és miért nem lakópark? Egy villapark jellemzője az, amit általában is a villákhoz társítunk: luxus, elegancia, különlgesség. A villaparkok tehát egyrészt a legnívósabb budai környékeken – így például erre, a III. kerület egyik legjobb részén – épülnek, másrészt nagy, tágasabb telkeken, nem összezsúfolva. Harmadrészt pedig nincsen szó „tömegek-jelenetekről” a lépcsőházakban, nincsen szó modern lakótelepekről, de még 20-30 lakásos, kisebbnek mondott társasházakról sem.

A villaparkok esetében egészen kis lakásszámú villákban alakítják ki tehát luxuslakásokat. Arról nem is szólva, hogy az ilyen lakások nem hasonlítanak a tömegotthonokra a belső elrendezésük terén sem. Az ilyen villa-lakásokban a megszokottnál jóval szellősebb az elosztás, nagyobbak a helyiségek, a teraszok pedig tágasak. És természetesen gyönyörű panorámát kínálnak!

Tehát most egy ilyen óbudai lakópark, azaz villapark következik az emlegetett Testvérhegy és a Táborhegy határán. Itt valódi madárcsicsergős, a teraszokról az emlegetett pazar kilátással megáldott helyszínről van szó. Itt a természetvédelmi terület közelsége és az igazi budai jó levegő és luxus miliő ellenére még a közlekedés. Mondhatnánk: egy darabka vidéki lét a városhoz közel, sőt a város határán belül.

IP címmel leégett pecás 2020.08.18. 18:02:54

@MAXVAL bircaman közíró: Hűha! 1990 előtt liberális elnyomás volt? Te valamilyen király anyagot tolhatsz. Megadnád a dílered számát?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.08.18. 18:08:47

@kvadrillio: Nagyon szép környék, komoly fejlődéssel. Amit beépítettek az gazos pusztaság volt. Most gyönyörű házak épülnek ott.

kvadrillio 2020.08.18. 18:37:53

MERAZAZ IGASSÁG, HOGY MI, VAGYIS ORBÁN..., SOKKAL GAZDAGABB MINT A NÉMETEK ÉS A FRANCIÁK...UGYEHHHH...VAGY CSAK A VÉRÉBEN VAN A NAGYZOLÁS.......:o)))
Franciaországban 87 katedrálist tartanak nyilván, ezeknek az állam a tulajdonosa. Az 1905 előtt épült templomok fenntartása és karbantartása azonban a helyi önkormányzat feladata, ami hatalmas anyagi terhet ró rájuk, a leromlott állapotú épületekben elvégzendő munkákat pedig sokszor nem tudják megfizetni. Emiatt döntenek úgy egyre többen, hogy eladják ezeket.

2030-ra az egyházi vagyon 5-10 százalékát adhatják el így, rombolhatják le vagy hagyhatják magára végleg, mondta el a Le Figaronak Édouard de Lamaze a Vallási Nemzeti Örökség Figyelőintézete (OPR) elnöke. Németországban pedig már ötszáz templom üresedett meg, amiket vagy lebontanak, vagy átalakítanak a Keresztény Kutatás nevű szervezet szerint.

Hollandiában is egyre kevesebb a hívő keresztény, az egyházközösségek nem tudják fenntartani templomaikat, az épületek itt új funkciót kapnak. Az 1800 és 1970 között épült holland templomok mintegy 25 százalékát apartmanházként, irodaként, vagy kulturális központként hasznosították, tette közzé saját felmérési eredményét a Trouw holland napilap. A cikk szerint az 1800 előtt épült holland templomok mintegy 20 százalékát leggyakrabban közösségi központként, múzeumként vagy színházként működtetik.

A legtöbb esetben nemzeti műemlékekről van szó, ezért az adott egyházi közösségek igyekeznek valamilyen áthidaló megoldást találni az épületek újrahasznosítására, megőrizve azok kulturális örökségi jellegét, de szélsőséges megoldásokkal is találkozhatunk: Hollandia északi részén egy egykori református templomot nyaralóvá, az ország déli részén pedig egy nagy neogótikus templomot edzőteremmé alakítottak.

Ahogy Nyugat-Európában folyamatosan tűnnek el vagy alakulnak át a templomok, addig Közép-Európában egyre nagyobb hangsúlyt kap az épített egyházi örökség megőrzése, és a gyülekezeteknek helyt adó új templomok építése.

Magyarországon sorra épülnek az új templomok és egyházi épületek, de a korábban forráshiány miatt megakadt projektek is újraindulhatnak, köztük a híres Tokaji Borvidék egyik településén, Bodrogkeresztúron.

A bodrogkeresztúri római katolikus templom renoválása 2017-ben indult, amelynek során a szakemberek rég elfeledett gótikus falfestményeket, illetve sírhelyeket találtak, így a régészeti feltárást is megkezdték. Ennek köszönhetően olyan tárgyi leletek kerültek elő, amelyek azt bizonyítják, hogy a katolikus templom múltja, akár a 13. századig is visszanyúlhat.

Míg Franciaországban és Németországban több száz templomot rombolnak le, addig Magyarországon és a Kárpát-medence magyarok lakta területein 2019-ig, 9 év alatt 2800 templom újult meg és 120 új templom épült a kormány és az egyházak összefogásának köszönhetően,
erről beszélt nemrég Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Látjuk, milyen folyamatok zajlanak a világban, főleg Nyugat-Európában, ahol bezárt templomokból kultúrházak, szórakozóhelyek, adott esetekben mecsetek lesznek, jegyezte meg, majd hozzátette: „hála istennek, Közép-Európában, nálunk, Magyarországon egyre több templomot tudunk építeni, felújítani" - tette hozzá.

kvadrillio 2020.08.18. 18:41:52

azek ott kinnnn...nyugaton, nem tuggyák..., hogy AMIURUNKOOON, MOST GYÜTT KI A HITTÉRÍTŐ SZINDRÓÓÓMA, OCCT ÚGY ELKAPTA SZEGÍNYT, HOGY NEMTUGGYA ABBBAHAGYNI.....MER ISTEN KEZE FÖLÖTTÖÜNK, A SZALMAZSÁK MEG ALATTUNK !!!!! 500 EZER A MUNNNKANÉLKÜLI....., DE TEMPLOMUJN K AZ SOK VAN...:o)))))

kvadrillio 2020.08.18. 18:45:34

,,,,,,A FIATALOK TÖBB MINT A FELE A SZÜKEINÉL LAKIK, MERT NINCS PÉNZE LAKÁSRA, DE ORBÁN RENDÜLETLENÜL ÉPÍTI A LUXUSLAKÁSOKAT EZEKNEK....... bolgárok, cigányok, görögök, horvátok, lengyelek, németek,
örmények, románok, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének, ukránok[8]
Vallások katolikus, református, evangélikus, ortodox, unitárius, Jehova tanúi, zsidó, buddhista, iszlám
GDP 2017 (forrás: KSH)

IP címmel leégett pecás 2020.08.18. 20:25:04

@MAXVAL bircaman közíró: Nahát! Képzeled el a legnagyobb növekedés a libsik alatt volt! A legnagyobb visszaesés meg Putyin alatt. Szoptál birca! :-D

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.08.18. 20:52:38

@Csatos náci: birca mindig szop. Elvtelenül véd egy diktátort és annyi esze sincs hogy ne kerüljön saját magával ellentmondásban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.19. 07:35:58

@Csatos náci:

Növekedett akkoriban erősen az orosz oligarchák vagyona, ez tény, de ez miért lenne jó a népnek?

apro_marosan_petergabor 2020.08.19. 08:11:27

@kvadrillio:
Te is, te is, ha ennyit mozdítod előre - ennyi munkával - Magyarország szekerét, hasonló helyzetbe kerülhetsz.
Addig megmaradsz partvonalon kívüli írígynek, de a kutya ugat, a karaván halad.

apro_marosan_petergabor 2020.08.19. 08:18:49

@kvadrillio:
Megint csak mantrázol gondolkodás nélkül.
Magyarországon - szemben Nyugat-Európával az emberek túlnyomó többsége saját lakásban él. Nyugat-Európában az emberek többsége drága bérlakásokban él.
Az említett fiataloknak is adott a lehetőség, hogy elmenjenek bérlakásokba lakni - s azt azért ne feledjük, szüleiktől saját lakást fognak örökölni!
Van harmadik út is, hazasodás, s gyerekvállalás(több) után rendkívüli kedvezményekkel juthatnak SAJÁT lakáshoz.
Ez megint nem tipikus NY-E-ban, ott inkább zulukaffer és arab, stb. mohamedán bevándorlók támogatására költik a befizetett adót...
Úgy, ahogy a vén, bennfentes kereskedelem miatt már sokszor bíróság előtt állt spekuláns megálmodta, majd rájuk kényszerítette.
süti beállítások módosítása